Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Boróka

BorókaBoróka Közönséges boróka Juniperus communis

Még nem is olyan régen, a második világháború idején a francia betegápolók borókát égettek a kórtermekben a járványok kifüstölésére. Régebben azt gondolták, az elégetett boróka füstje védelmet nyújt a pestissel és a leprával szemben. A 17. században népszerű vizelethajtó volt. Az indiánok fertőzések, ízületi gyulladások, de legfőképpen női betegségek gyógyítására használták. Amerikában még a 19. században is az ekcéma és a pikkelysömör kezelésére, belsőleg, pedig a különféle tófertőzések (hólyag, vese, húgy- és ivarszervek, gonorrhea) gyógyítására készítettek belőle főzeteket. A köztudatban gyógyértékeit elhalványította az a népszerűség. amelyre a gin alapanyagaként tett szert a 17. században. A gin neve a boróka holland nevéből (geniver) származik, ugyanis a gint a boróka aromás bogyójából készítik. Tájainkon népszerűbb (egyáltalán, szinte a legnépszerűbb gyomorerősítő) a borókapálinka, a borovicska. De így áldásait dicsérik eleget, tartsuk hát számon azt is, hogy gyógyítja az ízületi gyulladást, vizelethajtó hatása miatt a magas vérnyomást. Csak hozzáértő orvos, természetgyógyász felügyelete mellett használjuk! Ha kertünk éghajlati, talajtani viszonyai megengedik, ültessünk belőle egy-egy bokrot, gyönyörű díszcserje is egyben.

boróka terméseA drog illóolajat tartalmaz (legalább 0,8%-ot) és redukáló cukrokat ( I5-25%- ot), utóbbiak miatt erjeszthető és szeszes italok, előállítására szolgálhat (gin, fenyővíz, borovicska).

Az illóolaj a magvak felületén képződik kis tasakokban, valamint a termés húsos állományában. Vízgőz vagy vízdesztillálás előtt a bogyókat összezúzzák, hogy a vízgőz jobban magával ragadhassa az illóolajat. A Kárpátokban a Juniperus communis tobozbogyói illóolajban gazdagabbak, mint a J. sibirica termései, előbbieknél a hozam elérheti a 3%-ot. Az illóolaj-tartalom a legnagyobb a középmagas, 800 m-nél alacsonyabb dombvidéken. Az álbogyók átmérője és illóolaj-tartalma között nincs állandó jellegű összefüggés.

A boróka illóolaja (Aetheroleum juniperi) fokozza a vizelet kiválasztást (diurezis), valamint a nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és a kloridok vesén keresztüli kiürítését. Görcsoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. Említett hatásai miatt alkotórésze veseképződést gátló gyógyszereknek, de ellenjavallt vesegyulladásban (nefritisz). A boróka illóolajának használata óvatosságot igényel, nem adagolható túl hosszú ideig, nem ajánlható terheseknek.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!