Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Citromfű

CitromfűCitromfű  (Orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű. Melissa officinalis L.)

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, nálunk vadon csak szórványosan előforduló, jellemző, kellemes, citromra emlékeztető illatú, évelő növény. Gyógynövényként nagyobb területeken, mézelőként, pedig sok helyen kertekben termesztik.

Gyökértörzse elfásodó, tarackok erednek belőle, amelyekből végükön föld feletti hajtások fejlődnek. Szára 1 méter magasságot is elérő, bokrosan elágazó, négyoldalú. Levelei keresztben átellenesen állnak, nyelük kb. 2 cm hosszú, lemezük 2-6 cm hosszú, széles vagy keskeny tojásdad, hegyes, durván csipkésfogas, válluk ék alakú vagy lemetszett, fonákukon, az erek mentén gyéren szőrösek. A virágok tízesével-húszasával álörvökben állnak, kicsinyek, pártájuk fehér; júniustól nyílnak. A makkocska termések kb. 2 mm hosszúak, tompán három élűek, fénylők, barnák, alapjukon fehéren szegélyezettek.

A citromfű föld feletti része (herba) és a levele gyűjtendő. Azért nevezzük citromfűnek, mert ujjaink között szétmorzsolt levelének szaga citroméra emlékeztet, illóolaja ugyanis citrátot és citronellalt tartalmaz.

A növényből levélárut (Melissae folium) és száras (fű) árut (Melissae herba) kell előállítani. Beszáradási arányuk kb. 5:1. A hajtásokról az ép és egészséges leveleket kell lefosztani.

Herbának, pedig a virágos, leveles, 4 cm-nél nem hosszabb hajtásokat kell levágni.

A drogok illóolajat (0,02-0,3 százalék) cseranyagot, keserűanyagot, nyálkát, kávésavat stb. tartalmaznak.

citromfű leveleMéhfűnek is hívjuk. Botanikai nevét is a görög melissától (melitta) nyerte, ami méhet jelent. Ugyanis amikor virágzik, messziről magához csalogatja e rovart. Vergilius Georgikon című művében a méhraj befogásának legjobb módjaként azt ajánlja, hogy a befogáshoz használt tárgyat méhfű nedvével dörzsöljük be.

Ismerték és nagyra tartották a régi római, görög, majd az arab orvosok is. Uralmuk idején az arabok termesztették Spanyolországban, innen került azután a kolostorok kertjeibe, s szerzetesek közvetítésével Kelet-Európába, ahol a házi-kertekben, parasztkertekben is meghonosodott. A népi orvoslás előszeretettel alkalmazza. Gyűjtésem szerint például Békés megyében citromfű teát isznak gyomorfájás ellen. Sok országban, szokásban volt Szent János napján egy citromfű ágat a házkapu fölé akasztani. A „megszállottaknak" (tehát az idegbetegeknek) belőle készült teát adtak, „démonokat elűzőnek" is nevezték ezért.

Egy régi nagy hírű gyógyszer, a karmelitavíz (aqua carmelita) - amely az elmúlt századok mindenható csodaszere - is citromfűből készül. Elsőként a svájci Paracelsus (1493-1 541) állította elő megfiatalító csodaszerként. Összetételét és készítésmódját Maria Clementine Martin apáca rögzítette végleg 1775-ben, napjainkban is így készül a „Klosterfrau-Melissengeist". A karmeliták vize a XVIII. században vált mind híresebbé francia papok és gyógyszerészek révén. Ekkor már sokféle fűszert is tartalmazott: narancshéjat, koriandermagot, szerecsendiót, szegfűszeget, fahéjat stb.

„Egykor tündéri fűnek nevezték hatásossága miatt, és széltében éltek vele. Napjainkban teljesen elfeledkeztünk róla, és arról a szolgálatról, amit nyújthat" - írta Kneipp 1891-ben, utat nyitva a citromfű újrafelfedezésének.

Manapság - mivel ismerjük hatóanyagait - már jobban körülhatároljuk javallatait. A citromfű 0,1% illóolajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz.' Nyugtató, görcscsillapító és szélhajtó (karminatív) hatású. Ideggyógyszer, karminatív beütéssel - fogalmaz precízen R. F. Weiss.

A citromfű három kiemelkedő hatásterülete: ideges szívpanaszok; ideges gyomorpanaszok; elalvászavar.

„Minden földből származó dolgok közül a szívre a legjobb növény a citromfű"" - állapította meg már Paracelsus is. Szent Hildegard (1098-1173) kolostori apátnő, a középkor híres fűgyógyász orvosa, ha téves indokolással is, de igazat mondott tapasztalata alapján: „Aki ezt eszi, szívesen nevet, mert a lépet erőst melegíti és a szív ez által vidám lesz." A karmelitavizet ideges szívpanaszok, ideges szívdobogás, szívgörcs ellen is ajánlják. Gyógynövénykönyveink „szívidegesség", ideges szívbántalmak, ideges szívdobogás ellen nyugtatóként javallják.

Teájuk idegnyugtató és szívnyugtató, idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. Külsőleg pépes borogatóul, fürdőkhöz, bedörzsölőkhöz használják. Salátákat és mártásokat is ízesítenek citromfű levéllel. A drogokat a likőripar is gyakran alkalmazza.

Két kávéskanálnyi citromfű levelet forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, s kortyonként, lassan igyuk meg.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!