Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Zöld tea

Zöld teaA zöld tea, tudtad, hogy zavarba ejtő a boltok, teaházak kínálata, mégis szeretnél kapaszkodókat találni annak okán, milyen problémádra milyen teát igyál.

A kínaiaknál maradva, nem kétség, hogy a tea, mint gyógyerő az egyik legerősebb védelem a természet gonosz erőinek támadása ellen.

A teaivás hagyománya az ősi Kínába vezet. A leírások i.e. 2700 tájára datálják Sen Nung császár uralkodását, akinek a forró vizű csészéjébe belefútt a szél egy - a kertjében termő - tealevelet. Az ital ízletessé, fogyaszthatóvá vált, a korbábban csak forralt vizet fogyasztó kínai császár számára.

Egy másik legenda szerint egy indiai, buddhista pap kínai zarándoklása során fedezte fel a teacserje fantasztikus erejét, i.sz. 500 körül. A történet úgy szól, hogy a szerzetes, afeletti mérgében, hogy hosszú, mély meditációi közben gyakorta elalszik, kitépte a szemhéját/szempilláit, hogy így ébren tudjon maradni. Hálából, az istenek a teacserjét adták neki ajándékba. A kisarjadó bokor levelét megkóstolva a szerzetes hihetetlen frissességet, élénkséget tapasztalt testén és szellemén.

Azóta fogyasztják főképp a szerzetesek, meditációs gyakorlataik zavartalan lefolytatásához a teacserje forrázott/főzött ajándékát.

A tea Európában eleinte az uralkodók itala volt, és egészségügyi bajokra iszogatták. Csak később vált élvezeti cikké, élénkítő itallá.

A teacserje több méter magasra megnövő örökzöld növény, azonban a teaföldeken 1-1,5 méter magasra metszik. Igen érzékeny növény, gondos ápolást igényel. Leveleit csak a 3-4. évben kezdik el szedni, hogy abból illatos ital készülhessen. Mindenféle tea a teafáról származik.

Miben különbözik a fekete és a zöld tea?

A Camelia Sinensis (teacserje) levelei az igazi teának való növényi alkotórészek, minden másból - gyógynövényből, virágból, gyümölcsből - készült főzet nem igazi tea. Ennek ellenére persze annak mondjuk.

Tehát, a fekete tea a feldolgozás módjában tér el a zöld teától. Míg a zölden leszedett tealeveleket azonnal feldolgozzák, addig a fekete teának szánt mennyiséget erjesztik. Fonnyasztják, sodorják, erjesztik, és szárítják.

A zöld teát nem erjesztik, csupán az oxidációs folyamatot zárják le a levelekben - gőzöléssel vagy pörköléssel, majd szárítással -, ezért nem barnul be.

Egy-egy teaföldön évente többször is szüretelnek, emiatt a tea minősége eltérő lehet. Az sem közömbös, mely levelek kerülnek a leszedettek közé. A szár végén levő, zsenge hajtás a legértékesebb, általában ebből készül a zöld tea. A zöld tea íze fanyarabb, mint a fekete teáé.

Van még egy jellegzetes teafajta, a fehér tea, amit a tearügyből készítenek Ez a legérzékenyebb része a cserjének, így a feldolgozás is különös figyelmet kíván, mivel kevés nedvesség hatására is tönkremegy az értékes növény.

Az oolong (vörös) tea a fekete és zöld tea között áll, elkészítése során részt vesz erjesztésen, de nem olyan mértékű a folyamat, mint a fekete tea esetében.

zöld teaA zöld tea csodái:

 • Vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaz.
 • Igazán kellemesen élénkít. A kávétól eltérően, tartós frissességet biztosít.
 • Növeli a szellemi éberséget, ami tisztább gondolatok megszületésében mutatkozik meg.
 • A fizikai aktivitás, teherbíró-képesség fokozódik, csökken a fáradékonyság.
 • Fejfájás kitörésekor kíméletes segítség!
 • Álmosság ellen, kávé helyett erősen ajánlott!
 • Fogyasztó hatása révén a súlytöbbletük miatt aggódók is részévé tehetik mindennapjaiknak. Hatását nem a zsírszövet apasztásával, hanem az emésztés folyamatának elősegítésével éri el.
 • Megvédi a romlandó fogakat a szuvasodástól, ha natúr, azaz ízesítetlen állapotban isszuk.
 • Antioxidáns hatása révén igen nagy segítséget jelent a szabad gyökök kóros elszaporodása ellen. Így a rák megelőzésében szerepe óriási!
 • Élénkíti az anyagcsere folyamatát, tisztít, segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Tágítja az ereket.
 • Gyorsítja a kisebb sebek gyógyulását.
 • Szépíti a bőrt, különös tekintettel az érzékeny arcbőrre.
 • Rendszeres fogyasztásával – napi 3 csésze – jelentős immunrendszer-erősödést lehet elérni. Bár e mondat annyira sablonszerűen hangzik, hogy oda sem figyelsz jelentőségére, mégis meg kell állni mellette egy szóra. Kiemelt erőforrásunk, testünk belső védekező rendszere, mely a velünk hozott Chi -n kívül tartalmazza a szerzett Chi -t is. A kiegyensúlyozottan működő, erős immunrendszerrel rendelkező szervezet nem kiszolgáltatott, a másokat leterítő kór támadásait könnyedén visszaveri. Ezzel együtt csökken a szövődmények, későbbi bajok kialakulásának veszélye.

A zöld tea elkészítése.

Legjobb minden teázás előtt frissen elkészíteni, de hát, erre ritkán fordítunk időt. Egyszerre lefőzöd a napi mennyiséget, ízléstől függően.

A fanatikus teázók csapvizet sosem használnak teafőzéshez, ellenben a forrásvíz, ásványvíz igen alkalmas minőségi nedű elkészítéséhez. A klóros csapvíz ásványianyag-tartalma megköti az értékes molekulákat a tealevélben, s nem engedi kiázni.

A zöld teát nem forró vízben forrázzák, hanem kb. 80 fokos hőmérsékletű vízzel öntik le, s abban áztatják 2-5 percig. Az egyszer felhasznált teát nem dobják ki, többször is ki lehet áztatni.

Első alkalmakkor 1,5 percig, harmadik-negyedik alkalommal 4-5 percig is áztassuk.

Sokféle ízesítéssel kaphatók a különböző teák. Jórészük – ha nem mindegyik – aromásított, azaz mesterséges ízanyagot tartalmaz, ami már elviszi kicsit a természetestől a dolgot. Az eredeti teák közül is elég bő a választék, kínai, indiai, ceyloni, mate teák, lapacho tea, rooibos (koffeinmentes) teák.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!