Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Guaraná

GuaranáGuaraná (Gvarana) Paullinia cupana

A guaraná-lián az Amazonas menti nedves, forró éghajlatú esőerdőkben fordul elő. Kevéssé szárnyalt levelei és sárga fürtvirágzatai vannak. Gesztenyeszerű, vörös termései, amelyekben 2-3 mag található, emberi szemre emlékeztetnek. A magvakat az ifjúság gyümölcsének tartják. Ez a liánfaj vadon fordul elő, de ültetvényeken is termesztik.

Európába 1918-ban került, 1926-ban terméseiből kivonták a guaranint, amelyből fejfájás és migrén elleni kenőcsöt készítettek. Az indiánok évszázadok óta begyűjtik ezeket a terméseket, amelyeket serkentő hatású itallá dolgoznak fel. Pörkölik, majd megőrlik a termést, az így nyert lisztből vízzel tésztát gyúrnak. A napon megszárított, rúd alakú „guaraná kenyér" rendkívül tartós. Ital készítéséhez elég egy darabkáját lemorzsolni és forró vízzel leönteni. Erjedni kezd. Ez az ital nemcsak frissít, élénkít, hanem egyértelműen nemi serkentőként hat. Tulajdonképpen koffeintartalma a legmagasabb (2,4-5%), s mivel az említett módon fogyasztják, lassan szívódik fel .a szervezetbe, nem terheli meg sem a szívet, sem a gyomrot, mint a kávé. Ezen kívül azonban a guaraná termése tartalmaz még számos biológiailag fontos anyagot, 23,2% fehérjét, 1,4% zsírt, 7,3% szaharidot, C-vitamint, a B-vitamin csoport több tagját, gyantát és illóolajat. Komoly szakirodalma van, mely szerint erősítő tablettákat készítenek belőle. Ezek növelhetik a szexuális vágyat, frissítőleg hatnak, illetve segítik a koncentrációs készséget, a szív, az érrendszer szabályos működését, gátolják a koleszterin lerakódását.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!