Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Keskenylevelű kasvirág

Keskenylevelű kasvirágKeskenylevelű kasvirág, Echinacea angustifolia, bíbor kúpvirág

Amerikai gyógynövény, amelynek jótékony hatását ma elsősorban az európaiak élvezik – így jellemzik mostanában. A kasvirág volt a fennsíki indiánok legfontosabb gyógyszere. Gyökeréből pépes borogatásokat készítettek mindenféle sebesülésre, rovarcsípésre, kígyómarásra. De szájöblítőként is használták fog- és ínyfájdalmakra, teaként fogyasztották megfázás, himlő, kanyaró, ízületi gyulladások ellen. Hírneve tulajdonképpen Amerikában a különféle gyógymódokat valló orvosoknak esett áldozatul. Az antibiotikumok időszakában szinte el is felejtették, míg végül a természetes gyógymódok terjedésével fontos gyógyszeripari nyersanyag lett, ugyanis gyöktörzse az egyik leghatékonyabb növényi eredetű immunerősítő szer.

A keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia) vaskos bíborzöld szárú, keskeny, hegyes, szőrös levelű, fekete gyökerű, egyenesen növő. Nyáron virágzik, gyöktörzses, évelő. Barna és kúpos közepű fészkének sugárvirágai rózsaszínűek.

A bíbor kúpvirág (Echinacea purpurea) zöld hegyű, bíborpiros sugárvirágú, ezek kevésbé lehajlók, mint a keskenylevelű kasvirág szirmai. E két faj keresztezésével számos hibridet hoztak létre, amelyeket az eredeti lelőhelyeken kívül is termeszthetnek. Gyógyhatásaik hasonlóak.

Káros mellékhatások nélkül fokozza a szervezet ellenálló képességét, baktérium-és vírusölő hatású. Fertőzéses és allergiás eredetű megbetegedések, kötőszöveti gyulladások, megfázás és influenza, gombafertőzések gyógyítására alkalmas. Fontos szerepe van az AIDS-elleni kutatásokban, a reumatikus ízületi gyulladások kezelésében és ígéretes a rák elleni hatása, mivel segít a fehérvérsejtek megóvásában.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!