Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Babér

Babér Babér (Laurus nobilis)

Illóolajban gazdag, vizelethajtó, gyomorerősítő, köptető és lázcsillapító hatású. Közismert fűszer.

A leveleket használjuk, ezek egész évben szedhetők. Minél fiatalabbak, annál magasabb az aktív hatóanyag tartalmuk. A nyáron szedett leveleket napon, az őszieket félárnyékban szárítják.

Bár gyakorta örökzöld bokorként nevelik, valójában ez a növény egy 10 méter magas fa.

A levelei lándzsa formájúak és kemények, gyantás mirigyekben gazdagok. A sötétzöld levél felül fényes, míg alul opálos és matt. A sárgás virágok tavasszal jelennek meg, egyneműek, a levelek tövénél csoportokba rendeződnek. A termése egy kis zöld olívabogyóhoz hasonló, ami az érés során kékes-fekete és nagyon aromás lesz

Mediterrán területen vadon nő, de ültetik kertekbe sövénynek, parkokba díszfának.

A főzet emésztést elősegítő hatású, megakadályozza az erjedést, csökkenti a gyomorfájdalmat és megszünteti az étvágytalanságot.

A forrázatot régen meghűlés és reumatikus panaszok esetén alkalmazták (ebben az esetben kiváló hatású a bedörzsöléshez használatos babérolaj is.)

Kedvelt fűszernövény, gyakran teszik száraz hüvelyesekkel, káposztával vagy burgonyával készült ételekbe. A konyhai felhasználáson kívül illatos fürdőt is készíthetünk babérral, ehhez a főzetét használjuk (két maréknyi levelet forrásban, lévő vízben egy órán át, főzünk, majd a fürdővízbe öntjük). Az illóolajat reumás fájdalmak, rándulások, ficam esetén bedörzsöléshez használjuk.

A rómaiak és a görögök korában szent növény és a győzelem szimbóluma volt. Anollón isten fájaként tartották számon.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!