Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés
Hirdetés

Eukaliptusz

eukaliptuszEukaliptusz (Eucalyptus globulus)

A kifejlett növény levelét hasznosítják, amit a leszedést követően gyorsan megszárítanak és zárható edényben tárolnak. Az eukaliptusz olajban különösen gazdag, balzsamos, cseppfolyósító, antiszeptikus, köptető, lázcsillapító, izzadást elősegítő hatású.

A világ legmagasabb fái az Eucalyptus nemzetségben találhatók, van, amelyik több mint 100 m magasra is megnő. Az Eucalyptus globulus átlagosan 30 méteres fa, terebélyes lombkoronával. Őshazája Ausztrália, ahol az erdők a falevelekben található illóolajtól illatoznak. A fa kérge szürkés-fehéres, és rétegesen borítja a fiatal, zöldesszürke háncsot. Az örökzöld, de folyamatosan keletkező megújuló levelek oválisak, fehéres színűek és viaszosak. A fiatal hajtásokon a levelek szárölelők, a kifejlett példányoknál a levelek fényesek, lelógóak és sarló alakúak. A virágok egyedülállóak, fehéres színűek. Tavasztól nyárig nyílnak és a levélhónaljnál helyezkednek el.

Az eukaliptusz olajat használják párologtató-, inhaláló- és bedörzsölő szerekben, melyeket fejfájás, eldugult orr, homloküreg gyulladás, köhögés, láz, hörgők megbetegedése esetén alkalmaznak. Fürdőolajokhoz, fürdősókhoz, masszázsolajokhoz is adagolják az izmok lazításának elősegítésére. Asztma esetén a levelekből készült főzetet és forrázatot használnak teaként, illetve a főzet gőzével inhalálnak. A forrázattal történő gargarizálás és a levelekkel való füstölése is jótékony hatású. A főzetet frissítő lábfürdőhöz adhatjuk, elűzi a fáradtságot. Illatos fürdő is készíthető belőle, amely az egész testet felfrissíti.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!