Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Feketeribizli

feketeribizliFeketeribizli (Ribes nigrum)

Különleges tulajdonsága: azon kívül, hogy igen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, a legtöbb növényhez képest megfelelően tárolható még jóval leszedése után is, és ellenáll az oxigén és a magas hőmérséklet hatásainak.

Egyéb hasznos összetevők: cukrok (glukóz és levulóz), a C-vitaminon kívül, C2- (vagy P-) vitamin, foszfor, klór, nátrium, kálium, magnézium, kalcium, almasav, pektin, antocianidin színezékek (érvédő és látásjavító) és flavonoidok.

Javallatok: ízületi gyulladás, köszvény, reuma, a tüdő megbetegedései, torokgyulladás, májbetegségek, emésztési problémák, hasmenés, hajszálérfal-gyengeség, a retinát érintő megbetegedések. Vértisztító, emésztésjavító, vizelethajtó, májvédő, köptető, érvédő.

Ideális fogyasztási módjai: friss gyümölcs, főzete (torokgyulladás), szirup, krém (rétegezzünk fekete ribizlit és cukrot egy üvegbe, zárjuk le, és hagyjuk állni néhány hónapot, majd az egészet szűrjük le), lekvár és gyümölcskocsonya, likőr és gyógyhatású bor.

Figyelmeztetések és ellenjavallatok: aki nem szereti a fekete ribizli nem éppen kellemes ízét és aromáját, az fogyassza befőtt, szirup, likőr vagy gyógybor formájában, amelyek megőrzik tulajdonságainak nagy részét.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!