Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Köldökcsakra betegségei

E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. Így elnyomott agressziója önmaga ellen irányul és hosszú távon fekélyeket okoz.

Testi síkon az emésztés tartozik ide. A táplálékot úgy emésztjük meg, ahogy az érzéseinket.

Tágabb értelemben az optikai benyomásokat is megemésztjük. Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó ezért csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó, pedig a messze lévőket.

Amint látjuk, a köldökcsakra témái gyakran összefüggenek tetterőnkkel és érzelmeink kezelésével. Ha ezekkel van gond, akkor mindig zavarok vannak a köldökcsakrában is, amelyeket a megfelelő gyakorlatokkal csökkenteni lehet.

A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ebben az esetben a hasi szervek, és különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát, ami hosszú távon mérgezéshez vezet. A tudatos, mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.

Járás és állás közben is figyelni kell arra, hogy valóban ellazult állapotban van-e a köldökcsakra, mivel a mi kultúránkban sokan fölöslegesen feszítik meg testünknek ezt a tájékát.

A köldökcsakra fiziológiája

Ehhez a csakrához olyan belső szervek kapcsolódnak, mint például a hasnyálmirigy, a máj, a lép, a gyomor és a vékonybél. Ez az emésztés témájára utal – szimbolikus értelemben is arról van szó, hogyan emésztjük meg érzéseinket.

A csakrához tartozó belső elválasztású (endokrin) mirigy a hasnyálmirigy. Többek között inzulint és glucagont termel, valamint különböző emésztő enzimeket. Az inzulin a glükózfelvétel révén irányítja a sejtek és az izomzat aktivitását. A cukorbetegeknél mesterségesen kell szabályozni a test glükóz- és inzulinháztartását, mivel a köldökcsakrájuk energiája erősen blokkolt.

A köldökcsakra zavaraira visszavezethető fizikai betegségek és problémák

Cukorbetegség: A pszichológiai vizsgálatok szerint a cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. A cukorbetegség és más, a csakrához tartozó betegség megelőzésére ajánlottak a küzdősportok. Mivel a megnövekedett kortizol termelés is cukorbetegséghez vezet, a köldökcsakra gyakorlatok mellett érdemes rendszeresen gyökércsakra-gyakorlatokat is végezni.

Emésztési zavarok: Agresszióra utalnak. A rágástól kezdve a táplálék szétbontásáig agresszív, feloldó folyamatok zajlanak. Az emésztés során a külvilágot vesszük magunkba, amiből megtartjuk azt, ami táplál, a többit, pedig kiválasztjuk. A köldökcsakra szintjén ugyanígy mennek végbe a testi-lelki folyamatok is.

Epepanaszok: Elnyomott dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit le kell építeni. itt is ajánlatos küzdősportokat űzni, és a csakrához tartozó testgyakorlatokat végezni.

Evési problémák: Itt különösen azokról van szó, amelyek elhízáshoz vezetnek. Azt már mindenki megtapasztalta, hogy az evés vigasztal, az édesség, pedig szeretetpótlék. Elsősorban a csakrához tartozó meditációk segítenek abban, hogy jobban odafigyeljünk az étkezésre.

Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami; valamit még meg kell emészteni. Ez azt jelenti, hogy a lelki problémák nem dolgozódtak fel. E betegség tünetei azt mutatják, hogy valami „savanyú" feltör alulról (a tudattalanból). E gyakran előforduló panasz is a köldökcsakra zavarára utal, ezért megakadályozható a csakrához tartozó gyakorlatok rendszeres végzésével.

Gyomorfekély: A gyomorfekélynél gyakran nem jutnak kifejezésre a gyökércsakrából származó aggodalmak és félelmek. Ezért nem is emésztődnek meg, ami azt jelenti, hogy nem kerülnek tudatos feldolgozásra, és feloldásra.

A gyomorfekély másik oka a befogadóképesség túlbecsülése.

Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy záró réteggel, zsírpárnával – veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.

Májbetegségek: A rosszkedvvel függenek össze. Elsősorban az elnyomott dühre kell gondolni, ez okozza a rosszkedvet. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi. Az ázsiai orvoslás a sárgaságot egy megmerevedett szemléletmóddal köti össze, amely el akarja nyomni a belül fortyogó dühöt.

Rekeszizom-problémák: A köldökcsakra tipikus problémájának tekinthetők, és a túlzott aggodalomra vezethetők vissza.

Szembetegségek: A homlokcsakrával együtt a köldökcsakra felelős a belátásért és az átlátás képességéért. A szem problémái legtöbbször azzal függnek össze, amit nem szeretnénk meglátni. A látáshibák kijavítására nagyon jó, ha a szemtornát összekötjük a csakragyakorlatokkal.

A köldökcsakra zavarára visszavezethető lelki betegségek és problémák

A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Haragunkat és dühünket vagy azért nem fejezzük ki, mert félünk, hogy elveszítjük mások szeretetét, vagy az agresszív érzelmek irányítanak bennünket. A kiegyensúlyozott köldökcsakra segítségével megfelelő módon tudjuk kifejezni érzéseinket. Megtaláljuk a módját, hogy ne nyomjuk el érzéseinket, és tudatosan ki is fejezzük őket. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni. Ez erősíti a tetterőt és az öntudatot.

Dühkitörések: A düh tudattalan kifejezése senkinek sem használ. A „dühöngőt" a tudattalan és az automatizmusok irányítják. Az pedig, aki ellen a düh irányul, ellenáll és agresszív lesz. A megoldás nem a düh elnyomása vagy pszichoanalitikus értelemben vett elfojtása.

A köldökcsakrához tartozó tudati gyakorlatok segítenek tudatosan felismerni a dühöt, és szociálisan elfogadható formában kifejezni. A test és a lélek ezzel megkönnyebbül, a köldökcsatira energiái, pedig felszabadulnak. A düh sokszor a tehetetlenség érzéséből fakad, amit szintén fel lehet oldani a köldökcsakra-gyakorlatok végzésével.

Harag: Ha a harag tudattalanul fejeződik ki, és uralja az érintett személyt, akkor ez egyértelműen a köldökcsakra zavarára utal. Ezzel ellentétes az ún. „szent harag", amit az illető tudatosan fejez ki, ez, pedig tisztítja a köldökcsakrát. A tudattalanul előtörő harag lezárja ezt az erőközpontot. A csakra zárlatait a hozzá tartozó tudati gyakorlatokkal lehet feloldani.

Hatalmi visszaélések: A gyenge köldökcsakrára vezethetők vissza. Csak a harmonikusan működő köldökcsakra segít abban, hogy a hatalmat a szociális felelősséggel összekötve gyakoroljuk. Először fel kell ismerni, hogy minden ember hajlamos visszaélni a hatalommal. Ez a felismerés motivál bennünket, hogy rendszeresen végezzük a köldökcsakra gyakorlatait, ami a hatalommal való visszaélés agresszív energiáit a tudatba emeli.

Hisztéria: C. G. Jung a hisztériát a köldökcsakra zavarának tartja, mivel ebben a félrecsúszott érzelmi energiák nyilvánulnak meg. Kisebbségi érzés (kisebbségi komplexus): Ha gyakran lép fel, akkor meggyengült köldökcsakrára utal. A küzdősportok és a csakrához tartozó gyakorlatok hosszú távon feloldják a kisebbségi érzést. Ha nem, akkor pszichoterapeutához kell fordulni.

Mazochizmus: Mindenkinek van hajlama a mazochizmusra, amely önmagában még nem utal a köldökcsakra zártságára. Csak akkor kell erre gondolnunk, ha az érintett tudattalanul és szenvedélyszerűen éli ki e hajlamát, és szenved is tőle. Ebben az esetben hosszabb időn keresztül naponta és koncentráltan kell végezni a köldökcsakra gyakorlatait.

Szadizmus: A mazochista hajlamhoz hasonlóan önmagában a szadista hajlam sem vezethető vissza a köldökcsakra zavarára. Minden embernek vannak ilyen hajlamai. A tudatosság fokától és a hajlam erősségétől függ, hogy normálisnak tekinthető, vagy sem.

A tudattalan szadizmus szociálisan veszélyes, és a köldökcsakra erőteljes zavarára utal. Ebben az esetben a köldökcsakra gyakorlatait össze kell kötni az álmok feldolgozásával. Itt különösen kell figyelni az árnyék oldal megjelenésére az álomban. A cél itt is az agresszív energiák építő kifejezése a pozitív harc értelmében.

Szégyenlősség: Arra utal, hogy köldökcsakrában kevés energia van. A csakrához tartozó gyakorlatok végzésével legtöbbször hamar feloldódik.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!