Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Koronacsakra

koronacsakraA koronacsakra rövid áttekintése

 • Elnevezései: koronacsakra, ezerlevelű lótusz, ahasrara csakra
 • Elhelyezkedése: a kutacsoknál
 • Eleme: nincs, mivel nem az anyagi síkhoz tartozik
 • Endokrin mirigyei: tobozmirigy (epifízis)
 • Hormonja: melatonin
 • Érzékelése: nem tartozik hozzá érzékelés (a magasabb rendű világokkal van kapcsolata) Színei: a szivárvány színei, fehér fény
 • Polaritása: egyszerre női és férfi
 • Temperamentuma: mester
 • Mantrája: om, om mani padme hum (ejtsd: om mani peme hung)
 • Megerősítése: Legyen meg a te akaratod.
 • Szimbolikája: Az isteni valóság eme síkja túl van a szimbolikán, még akkor is, ha részben ezerlevelű lótusszal, a Nappal és a fénnyel ábrázolják.
 • Archetipikus képe: nincs már képe
 • Istene/istennője: nincs, a dualitás itt már feloldódott
 • Tarot megfelelői: a Nap, a Mindenség, a Feltámadás
 • Kövei: hegyikristály, gyémánt
 • Illóolajai: nincs
 • Asztrológiai megfelelője: nincs

 

Általános jellemzése

 

Címszavai:

 • az univerzális tudat,
 • a fény,
 • az emelkedett (isteni) tudatú ember.

A koronacsakra a csakrarendszer hetedik síkja, és azt jelenti, amit a mi kultúránk a „hetedik mennyországnak" nevez. Az abszolút szabadság tudati állapotát jelképezi. Ezen a síkon az ember már felszabadult, mivel nem értékel már morálisan. G. I. Gurgyejev örmény tanító hangsúlyozta, hogy a morális elvárások ítélkezéshez vezetnek, amelyek viszont az életünket, megnehezítő konfliktusokat szülnek.

A koronacsakra síkján már magunk mögött hagyjuk ezeket az értékeléseket és ítélkezéseket, ezzel, pedig a Paradicsomba jutunk, mivel a Paradicsom olyan szellemi állapot, ahol nem különböztetjük meg a jót és a rosszat. Azzal, hogy az ember evett a tudás fájának gyümölcséből, a dualitás világába került, és elveszítette a Paradicsomot. A koronacsakra szintjén feloldódik ez a dualitás, és elérjük a teljes szabadságot. A koronacsakra arra tanít meg, hogy annál könnyebb az életünk, minél több ítélkezést hagyunk el, és minél magasabb a tudatunk szintje.

A koronacsakra a legmagasabban fejlett tudatot szimbolizálja. Tekinthetjük Brahma, a Teremtő székhelyének is. A kortárs ezotéria a koronacsakra síkját az univerzális tudat síkjának tekinti. Ez olyan sík, amelyet csak nagyon kevés ember ér el. A buddhista felfogás szerint mégis minden ember – sok-sok élet után – eléri egyszer ezt a szintet.

Annak ellenére, hogy ehhez a síkhoz már nem tartoznak képek, mégis vannak rá vonatkozó képi ábrázolások, mint amilyen például a szentek glóriája. Ezt a nyitott koronacsakra sugárzásának tekinthetjük. Olvasgassa a szentek életét, hogy ráhangolódjon erre a síkra. A szentek messze előttünk járó archetipikus alakok, akiknek viszont emberi gyengeségeik is vannak. Erre a kettősségre a buddhisták azt mondják:

Mindenkiben ott van a buddha-természet, de csak az igazi buddhák tudnak erről, és úgy is cselekednek.

Ez a legmagasabb sík engem Nietzsche Übermensch-ére emlékeztet. Arra az emberre, aki önmaga ura, és a magasabb akaratot követi.

Aki halálakor a legfelső csakrán keresztül hagyja el a testét, az a Védák és más szent iratok szerint rálép arra az útra, „ahonnan nincs visszatérés". Ez azt jelenti, hogy kiszabadul a születés és halál körforgásából.

A szufik azt mondják, hogy a korona- és a homlokcsakra a belső fény székhelye, amely a legfelső csakrában ragyog teljes fényében. A Korán szerint a középkori iszlám misztikusok a létezést fénynek tekintették. Felfogásuk szerint az agy igen sok fényt sugároz ki. Ez az elgondolás a kereszténységben, mint a glória fogalma és ábrázolása jelenik meg. A koronacsakra minden kultúrában azzal a fénnyel függ össze, amely egyszerre rezgés és anyag.

Ezt a fénysíkot mindenkinek egyedül kell elérnie. Még a tekintélyt igen tisztelő klasszikus jógatanítások is azt hangsúlyozzák, hogy egyetlen mester sem juttathat el arra a szintre, ahol a szellem és az anyag összekapcsolódik. Az indiai felfogás szerint a koronacsakrában Prakriti, az ősanyag, eggyéolvad Purushával, a szellemmel.

Az, hogy a koronacsakra szintjén az anyag és a szellem eggyé válik, azt jelenti, hogy az anyag, engedelmeskedik a szellemnek. Ezen a szinten tehát az ember szellemi erejével uralja az anyagot, így a saját testét is.

Elméletileg ezen a síkon az ember már mestere saját gondolatainak, érzéseinek és testének. Feladatait minden energiáját mozgósítva oldja meg, mégis nyugodt és békés marad.

Összefoglalva: a koronacsakra szintjén már nem félünk, felelősséget vállalunk a saját életünkért, és megbízunk belső hangunkban, intuíciónkban.

 

A koronacsakra fiziológiája

 

A tobozmirigy (epifizis) a hipotalamusz felett és mögött található. Viszonylag ismeretlen és kevésbé kutatott mirigy, amely idős korban elmeszesedik.

A hipofízis mellett az epifízis az emberi test második olyan mirigye, amelynek sok életfontosságú funkciója van.

René Descartes (1596-1650) a tobozmirigyet a lélek székhelyének tekintette. Az állatoknál ez az endokrin mirigy szorosan összefügg a szexualitással, mivel a periodikus szexuális aktivitást irányítja. Egyben fénymérőként, belső óraként és naptárként is működik. Azzal, hogy a melatonint a véredényekbe üríti, az epifízis minden testi funkcióban részt vesz. Többek között a szaporodást, a testi növekvést, a testhőmérsékletet és az alvási ritmust is szabályozza. Ezen kívül még a vérnyomást, a motoros aktivitást, az immunrendszert, a hangulatot és a daganatok növekedését is.

A jelenlegi kutatások alapján a tobozmirigy a tájékozódási képességgel is összefügg, mivel reagál az elektromágneses mezőkre. Segítségével találjuk meg a különleges erőhelyeket, és megérezzük, hogy hol vannak számunkra kedvező és zavaró (földsugárzások) rezgések.

A legújabb kutatási eredmények szerint a téli depresszió a melatonin túltermelésre vezethető vissza, aminek a sötétség az oka. Emiatt hajlamosak depresszióra azok is, akik éjjel dolgoznak. Feltételezhető, hogy a hálózati áram elektromos mezőinek alacsony frekvenciája csökkenti az éjjeli melatonin termelést.

A melatonint újabban csodadrognak is tartják, amely vegyileg képes tágítani a tudatot. Németországban betiltották a melatonin tartalmú készítményeket, az USA-ban viszont nagy mennyiségben adják el. Erősen kétlem, hogy kémiailag, vagyis tisztán anyagi úton el lehetne érni a legmagasabb tudatállapotot. A melatonint azért is szedik, hogy sejtnövekedést, serkentő hatását kihasználva, lassítsák az öregedési folyamatokat. Ezzel sajnos a rák kockázata is jelentősen megnő, mivel a sejtnövekedés könnyen elfajulhat.

Manapság az öregedési folyamatot úgy képzelik el, hogy a melatonin termelés fokozatosan csökken. Eddig még nem bizonyították be – kivéve az egér-kísérleteket –, hogy a melatonin meg tudja állítani az öregedési folyamatot.

A koronacsakra a legmagasabb rendű csakra. Egységet hoz létre, illetve túllép a dualitáson. Ez a hozzátartozó belső elválasztású mirigyen is leképeződik. A tobozmirigy az egyetlen belső elválasztású mirigy, amely csak egy részből áll, és amelynek – legalábbis eddig – csak egy hormonja ismert. Az összes többi belső elválasztású mirigy több részből áll, és többféle hormont termel.Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!