Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Szexcsakra betegségei

A szexcsakra szabályozza testünk folyadékháztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a Hold befolyása alatt áll. Ezen kívül a termékenység, a női és férfi identitás azok a területek, amelyeket ezen a síkon kell megoldanunk. Ahogy minden csakránál, itt is fel kell oldani a régi félelmeket, amelyek itt a szexualitással kapcsolatosak. A párkapcsolati problémák széles skálája tartozik ehhez a csakrához, mint például a közelség és távolság, az odaadás és a dominancia témái. A legtöbb betegséget a kapcsolati problémákon kívül az okozza, hogy nem szeretjük eléggé magunkat, s mindez gyakran a nemi szervekben okoz gondot.

A puritán társadalmakban a szexcsakra energiái gyakran elzáródnak. Az ilyen személy szürke, bátortalan és gátlásos. Az elutasítástól való félelem gátolja e csakra működését, ami görcsös testtartáshoz vezet. Ezen, testi síkon úgy segíthetünk, hogy járás közben tudatosan előre nyomjuk medencénket, ezzel erősítve a csakrát.

Freud tanítványa, Wilhelm Reich „Az orgazmus funkciója" c. könyvében használta az orgazmus potencia kifejezést. Azt a képességet érti ezen, amellyel teljesen átadjuk magunkat a szexuális energia szabad áramlásának úgy, hogy az maximálisan le tudjon vezetődni. Az orgazmus potencia a szexcsakra energiáinak szabad áramlását fejezi ki. Az emberi szexualitást vizsgálva Reich megállapította, hogy a szívtájéki szorító érzések oka az, hogy a szexuális energia a szív szintjén raktározódik.

Jack Lee Rosenberg bioenergetikus azt állítja, hogy a szexcsakra energiája könnyen átcsúszik más csakrákba, ahol félelmet és szorítást okozhat. Reich szerint, ha a szexcsakra energiája hosszú ideig gátolva van, akkor rák keletkezhet. Ezeket a kijelentéseket semmiképpen sem kell úgy érteni, hogy az érzelmek nélküli szexualitás a cél. A szexcsakra egészséges működéséhez hozzátartozik a társnak való teljes megnyílás, a szerelem összekapcsolása az érzékiséggel, hiszen ezek hiányában nincs eggyé válás.

A szexcsakra fiziológiája

E csakrához a petefészek és a here tartozik, mint endokrin mirigy, s ezzel együtt az ösztrogén és a progeszteron mint női hormonok, valamint a tesztoszteron mint férfi hormon. Ez a három hormon kihat a testalkatra, a fiziológiára és a lélekre is, így meghatározzák megjelenésünket és hangulatainkat.

A petesejtek és a spermiumok termelése mellett ezek a hormonok szabályozzák a nemi szervek fejlődését és egészségét, a szexuális szükségleteket, a menstruációt és a terhességet. E hormonok kiválasztását az agyalapi mirigy (hipofízis) szabályozza.

A szexcsakra zavaraira visszavezethető fizikai betegségek és problémák

Bélgörcsök: Felfújódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következményei. Itt is, mint a felfúvódásnál a bűzös gázok távolságot teremtenek. Egy kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés gyakran okoz bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét.

Felfúvódás: Gyakran arra utal, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott konfliktusról van szó a kapcsolaton belül. A felfúvódás bűzzel jár, ami megteremti a távolságot két ember között. Ha tisztázza kapcsolatát, és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.

Gombás fertőzések: Ha leginkább a nemi szerveken jelennek meg, akkor a szexcsakra működésének enyhe zavarát jelzik, de részben a gyökércsakráét is. Homeopátiával és speciális, szénhidrátban szegény diétával kezelhetők a legjobban. A csakrához tarozó gyakorlatok végzése elősegíti a gyógyulást.

Gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis): Ennél a betegségnél azt a kérdést kell feltennünk, hogy kifejezzük-e érzelmeinket, s ha igen, hogyan. Ahogyan más, a szexcsakrával összefüggő problémánál, itt is a saját szükségleteink őszinte és egyértelmű kifejezése segíthet partnerünkkel és embertársainkkal szemben.

Hajproblémák: A haj a szexualitás archetipikus szimbóluma, hiszen vonzerőt és szexuális erőt szimbolizál. Az idő előtti kopaszodás a szexcsakra zárlatára is visszavezethető.

Hemorrhoidok: Arra vezethető vissza, hogy a végbél izomzata túlzottan megfeszül, és nem tud elengedni. Ebből a szempontból a szexcsakrához tartozik.

Hereproblémák: Majdnem mindig a férfi szexualitástól való félelmére utal. Itt különösen a szexuális szükségleteken és azok kifejezésén kell rendszeresen meditálni.

Kiegészítésként ajánlatos minden olyan gyakorlatot elvégezni, amely megerősíti a szexcsakra energiáit.

Elhízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, ami a szexualitás elleni többnyire tudattalan védekezést jelenti. Ahogyan minden olyan tünetnél, amitől az érintett kevésbé vonzónak érzi magát, itt is a szexualitás iránti saját igényen és a gyöngédség iránti szükségleten érdemes meditálni.

Hólyaggyulladás: Legfőbb oka az, hogy az illető nem tud elengedni, ami a szex- és a gyökércsakra gyakori problémája.

Impotencia: Gyakran az érzelmek túl erős ellenőrzésére vagy a szexualitás túlhangsúlyozására utal. Talán egyetlen más testi problémánál sem segítenek annyit a csakra gyakorlatok, mint épp itt.

Méhmióma: A méh izomzata egy részen túlzottan megvastagodik, és kerek domborulatot hoz létre. Ez a mióma jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már él.

Méh problémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre, vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szexcsakra energiáinak áramlását, a gyakorlatok rendszeres végzésével ez az áramlás helyreállítható.

Mellproblémák: Szinte minden nő elégedetlen a mellével, hiszen vagy kicsinek, vagy túl nagynak tartja. Ez a feszültség gyakran e mell megbetegedéséhez vezet. Ebben az segít, ha meditál saját szexualitásán és vonzerején. A mellbetegségeknél sokszor a nőiesség elutasításáról van szó. Itt különösen a szexcsakrához tartozó meditációs és tudati gyakorlatok segítenek.

A tejkiválasztási problémák hasonlóak, itt azonban az anyaság tudattalan elutasítása lehet a kiváltó ok.

Menstruációs problémák: Mindig a női energiák zárlatával függnek össze a szexcsakrában. A bécsi Institut für angewandte Biokybernetik und Biofeedbackforschung" (Alkalmazott Biokibernetikát és Biofeedbacket Kutató Intézet) kimutatta, hogy a kísérleti személyek 60%-ánál a szex-és gyökércsakra-gyakorlatok egyértelműen csökkentették a menstruációs problémákat, a hosszabb gyakorlatozás, pedig fel is oldotta.

A fájdalmas és az elhúzódó menstruáció a szexcsakra alacsony energiaszintjére utal. A szokatlanul erős menstruáció és a köztes vérzés, pedig a csakra nagyobb aktivitását jelzi. A gyakorlatok mindkét esetben segítenek harmonizálni a szexcsakra energiáit.

A ciklus második szakaszában fellépő menstruáció előtti tünet együttes, ami magában foglalja a mell feszülését, a felfúvódást, és az indokolatlan sírást, elnyomott női szükségletekre utal.

Az endometriosis (amikor a méh nyálkahártyája szétterjed a szervezetben, és minden ciklusban vérzik) még erősebben jelzi a nőiség elutasítását.

Petefészek ciszták: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s ezzel az életerőt is. A csakrához tartozó gyakorlatokkal hatékonyan meg lehet előzni az orvosi beavatkozást. Petefészek-fájdalmak: A női energiák visszatartására, s ezzel gyakran a szexcsakra zárlatára utalnak (lásd még: Petefészek-ciszták). Prosztatapanaszok: Mindig az alkotó férfi erők elnyomására utal, ami azt jelenti, hogy a szexcsakrában részleges vagy teljes zárlat van.

Szexuális zavarok: Alapvetően a szexcsakra energiáinak diszharmóniájára vezethetők vissza, amelyeket a gyakorlatok rendszeres végzésével újra harmonizálni lehet. Ezen kívül az érintett meditáljon el a saját szexualitásán.

Vaginizmus: Gyakran annak a jele, hogy az érintett bűnösnek érzi magát szexuális vágya miatt. Ez a tünet gyakran lép fel azoknál a nőknél, akiket gyermekkorukban megerőszakoltak. A megfelelő terápia mellett itt különösen sokat segítenek a csakrához tartozó meditációk.

Változókor: A hőhullámokról és a hirtelen izzadásról Rüdiger Dahlke azt írja, hogy az érintettnek mérleget kell készítenie. Azon kell meditálnia, hogy eddig hogyan élte meg nőiességét, és a jövőben hogyan szeretné.

A szexcsakra zavaraira visszavezethető lelki betegségek és problémák

Étvágytalanság: Mindig arra utal, hogy túl kevés energiát használ fel a szervezet. Ennek mindig van szexuális vonatkozása is, amire különösen a pubertáskori soványságot (anorexia) okozó étkezési zavarok utalnak. Az érzékiség, a szexcsakra finom energiája itt zavart szenved, ami a csakra zárlatára utal. Étvágytalanságnál a gyökércsakra is érintett, hiszen az evés összefügg a leföldeléssel.

Emésztési zavarok: Legtöbbször a saját nem elutasítására vezethetők viszsza. Itt is segít a csakrához tartozó gyakorlatok rendszeres végzése, és a csakra témáival való foglalkozás. A pubertáskori anorexiával és bulimiával feltétlenül szakemberhez kell fordulni a megfelelő terápia kialakítása érdekében. Ezt viszont jól kiegészíthetik a csakra gyakorlatok.

Kapcsolati problémák: Korunkban ez a szexcsakra legfőbb problémája. A családban, a munkahelyen, és szinte mindenütt, a kapcsolati problémák a szexcsakra zavarára utalnak. Olyan emberek vonzanak bennünket, akikben van valami, ami belőlünk hiányzik, és tudattalanul arra vágyunk, hogy a belőlünk hiányzó energiákat társunk élje meg helyettünk.

Egyetlen csakra energiáját sem élheti meg más helyettünk. Mindenkinek a saját csakráit kell feloldania és harmonizálnia. Ha nem ez történik, akkor először egy szimbiotikus kapcsolatba kerülünk, majd függőségbe a másiktól. Gyakran kell meditálnunk e csakra központi témáján – a szabadság és a kötöttség viszonyán – és nyíltan kell beszélgetnünk barátainkkal erről.

A kapcsolati problémák egyik oka az, hogy a régi szerepminták már nem működnek, újak pedig még nincsenek. Ha behatóan foglalkozunk e csakra princípiumaival, az segíthet kiutat találni a problémákból. Aki tudatában van szexcsakrája energiájának, az megtalálja egyéni és kielégítő viselkedési mintáját is.

Kreativitási problémák: Ha elakad bennünk a kreativitás áramlása, ha nincsenek jó ötleteink, nem tudjuk jól megoldani gondjainkat, akkor legtöbbször a szex- és a torokcsakra működése is gátolt.

Orgazmus problémák: Mindig a szexcsakra gátolt működésével függenek össze. A szexcsakrához tartozó gyakorlatok végzése segít feloldani a nehézségeket.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!