Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Szívcsakra betegségei

Korszakunkban sok olyan betegség van, ami összefügg a szívcsakrával. Idetartoznak, például az allergiák és az immungyengeségek, amelyek száma egyre növekszik. A szívcsakrával döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. Fizikai síkon ennek az antitestképzés felel meg. Ahogyan az antitestek eldöntik, hogy mi használ nekünk, és mi árt, úgy teszünk mi is ilyen különbséget a szív és a szeretet síkján.

A szívcsakránál gyakran kell feloldani egy bizonyos keserűséget. Ideális esetben ezzel megtanuljuk, kezelni a szomorúságot és a megbocsátást. A betegségek fő okai olyan fel nem dolgozott érzések, amelyek a szívcsakra körül páncélt képeznek. A porosz testtartás, ahol csak kihúzott mellel és behúzott hassal lehet közlekedni, e páncél kulturális megjelenése. Ezt a testtartást tudatosan sulykolták a katonákba, mivel elősegíti a nem kívánatos érzések kontrollját.

A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban is, ami a mi kultúránkban sokszor jellemző. Ez megrövidíti a gerincet, ami szűkíti a szívcsakra területét, így az energiák nem tudnak megfelelően áramlani, és ez az érzelmi gátak létrejöttében nyilvánul meg. A hajlott testtartás a mellkas páncéljára is utal, amit a kialakulásakor még könnyű helyrehozni.

Ilyenkor fontos, hogy olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran csak lehet. Ezt nem elég néhányszor elvégezni, hanem szokássá kell tenni: olvassunk például a hasunkon fekve, könyökölve. Meglepő, hogy mennyi mindent tudunk elvégezni ilyen testtartásban. Ha rendszeresen gyakoroljuk ezt a testtartást, akkor különösebb erőfeszítés nélkül aktiválhatjuk és megnyithatjuk szívcsakránkat. Ha nyitottabb a szívcsakra, akkor több levegő kerül a mellkasba, ami kedvez az olyan érzéseknek, mint a szeretet és az együttérzés.

A szívcsakra fiziológiája

A klasszikus felfogás szerint a szívcsakra irányítja a csecsemőmirigyet, a szívet és a vérkeringést. Az orvostudomány tíz évvel ezelőtt rájött, hogy a szív is tekinthető endokrin mirigynek, amely ANF-et (atrial natriuretic factor, atriopepinnek is hívják) választ ki. Bár keveset tudunk még a szívről, mint belső elválasztású mirigyről, azt tudjuk, hogy az ANF csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vér mennyiségét, tágítja az ereket, nátrium- és vízhajtó.

A csecsemőmirigy, amely a pubertáskorig nő, majd elkezd zsugorodni, a fehérvérsejtek képzésében vesz rész, ezért fontos része az immunrendszernek.

A szívcsakra betegségeihez tartoznak mindazok a panaszok, amelyek immungyengeségre vagy vérkeringési problémákra vezethetőek vissza.

A szívcsakra zavarára visszavezethető lelki betegségek és problémák

Allergia: A túl aktív immunrendszerre vezethető vissza. Az érintett immunrendszere ugyanolyan érzékeny, mint viselkedése a hétköznapokban. Ezt legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy az illető túl érzékeny a bántásokkal és a szeretetlenséggel szemben.

  • Asztma: A szívcsakra témáját kiegészíti a torokcsakráé is.
  • Csalánkiütés: A szívcsakra témáját a szexcsakra témája egészíti ki.
  • Ekcéma: A szívcsakra témáját a szexcsakra témája is kiegészíti, amely gyakran jelentkezik bőrbetegségekben. Az ekcéma ugyanis nem teszi vonzóvá az érintettet.
  • Szénanátha: Bár elsősorban a szívcsakrával függ össze, mégis gyakran érinti a homlokcsakra témáját is.

A felsorolt panaszokon sokat segítenek a rendszeresen végzett csakra gyakorlatok és a meditáció arról, hogy mennyire vagyunk szeretetre méltók.

Autoimmun betegségek: Számuk szinte napról-napra növekszik, egyre újabb kórképek jelennek meg. Ezeknél a betegségeknél a saját test ellen ható antitestek jönnek létre. A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol. E mögött mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje szükségleteit. Ez világosan utal a szívcsakrára, aminek a fő problémája a másoktól való elhatárolódás, valamint a kapcsolatok és a gyengédség iránti szükségletünk kifejezése.

Immungyengeség: Manapság sok betegség kiindulópontja az immungyengeség. Talán nem túlzás azt mondani, hogy korunk tipikus betegsége a gyenge immunrendszer. Ez szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az érintett nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismeretlen és ismerős között.

Mivel a beteg testi síkon nem tesz különbséget jó és rossz között, nem is védekezik, így eljut a hőn áhított nyitottsághoz. Minden esetre ez a fajta „nyitottság" halálos is lehet, ahogyan az aids is mutatja. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szívünkkel megkülönböztetünk és differenciálunk.

Aids: A legtöbb aids-beteg szív- és szexcsakrája is kaotikus. E szörnyű betegség során legfeljebb csak a szívcsakra kap táplálékot a társadalom figyelme révén. Az aids egyértelműen mutatja, hogy a külső behatások – megérdemelten vagy ártatlanul –visszahatnak az érintett csakráira. Ezt karmának is nevezhetjük.

Rák: A rák gyakran egyszerre érinti a köldök- és a szívcsakrát. A szívcsakra megengedi az egészségtelen sejtburjánzást, a köldökcsakra, pedig befelé fordítja a feldolgozatlan agressziót. A betegségben érintett szerv mindig azt szimbolizálja, amit meg kell tisztítani. T Dethlefsen és R. Dahlke a következő mondattal kezdik a rákról szóló fejtegetésüket: „Ahhoz, hogy megértsük a rákot, nagyon fontos analógiákban gondolkodni."

Majd pedig elmagyarázzák, hogy egy olyan sejt, amely eddig életét és munkáját a szervezet szolgálatába állította, most hirtelen nem akarja ezt. Követi szabadságvágyát, és nem veti alá magát a szervezet kényszerítésének. Minden rákos beteg találkozik a szabadság és korlátozás, vagy alkalmazkodás kérdésével betegsége során.

Érdekes módon itt csak kétféle terápia segít: vagy az, hogy a beteg minden energiájával harcol a betegség ellen, vagy az, hogy letagadja.

Wilhelm Reich szerint, aki a negyvenes években intenzíven kutatta a rákot, észrevette, hogy egy tipikus rákos beteg érzelmei nem mozognak. Reich ebben az összefüggésben a „krónikus érzelmi csendről" beszél, amin a szexuális érdeklődés megbénulását szokták érteni. A rákos betegek érzelmi ürességtől is szenvednek, és gyakran viselkednek görcsösen. A megfeszült izmok így kiváló melegágyat kínálnak a daganatoknak. Chris Coulson, rákkutató, a hetvenes években megerősítette Reich megfigyeléseit. Más rákkutatók is szoros összefüggést látnak a betegséghajlam és a szexualitást elutasító beállítottság között. Ennek megfelelően a rákot azzal lehetne a legjobban megelőzni, ha rendszeresen végezzük a szexcsakra gyakorlatait.

Fertőzések: Szinte mindig az immunrendszer gyengeségére utalnak. A gyakorlatok rendszeres végzése erősíti az immunrendszert, így kisebb esélye lesz minden fertőzésnek.

Szívpanaszok: Legtöbbször az-az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre. Mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és feszültségben nyilvánul meg. Rudolf Steiner szerint a szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nincsenek szeretetteljes érzései.

Horst Eberhard Richter, orvos és pszichoanalitikus, a szívinfarktuson átesett betegeknél nagyon gyakran talált anyaproblémát. Az anyához való kötöttségük vagy nagyon erős, vagy nagyon hiányos volt. A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat. Aki szívinfarktusra hajlamos, az a csakra gyakorlatok végzése mellett hordjon magán zöld turmalint is, amely védi a szívét.

Vérkeringési problémák: A szívünkkel és azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Itt azzal a kérdéssel állunk szemben, hogy engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Ennek analógiás megfelelője, hogy engedjük-e a szeretetet/szerelmet szabadon áramlani

Lelki okok

A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, amelyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejleszthetünk.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!