Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Torokcsakra

torokcsakraA torokcsakra rövid áttekintése:

 • Elnevezései: torokcsakra, visuddha csakra (szanszkrit visuddha: a legnagyobb tisztaság szóból). Néha kantha-kupának is nevezik. Elhelyezkedése: abban a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, azon belül a mellcsonttal találkozik
 • Eleme: Éter (szankszritül: akasha, az-az elem, amiből a többi elem származik)
 • Endokrin mirigye: pajzsmirigy
 • Hormona: thyroxin
 • Érzékelése: hallás
 • A hozzátartozó testrészek: nyak, száj, gége, hangszálak
 • Színe: kék
 • Polaritása: férfi
 • Temperamentuma: tudatos
 • Mantrája: ham (hangnak ejtve)
 • Megerősítései: Hitelesen fejezem ki magamat. Őszintén fejezem ki magamat.
 • Tanulási feladata: az őszinte kommunikáció, valamint az érzés és a gondolkozás összekötése
 • Szimbolikája: kék kör
 • Archetipikus képe: A kommunikáló ember, mint például a szónok, aki, meggyőz másokat. Az énekes, aki hangjával érzéseket ébreszt a hallgatókban. Az a misztikus is archetipikus képhez tartozik, aki belső lényével kommunikál.
 • Istene/istennője: Ardana-Resvara és Sakini, az ötfejű Shíva, aki az öt elem egyesítését szimbolizálja
 • Tarot megfelelői: a Halál, az Ördög, a Mérték (a Művészet)
 • Kövei: amazonit, türkiz és minden kék kő, mint például az akvamarin és a kalcedon is.
 • Illóolajai:eukaliptusz, fenyő, zsálya
 • Asztrológiai megfelelője: az Ikrek-Nyilas tengely

 

Általános jellemzése

 

Címszavai:

 • a beszéd és a hallgatás polaritása.
 • a kommunikáció,
 • a fülelés,
 • az önuralom.

A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. Joachim Ernst Berendt zenefilozófus a torokcsakrát tartja a legmagasabb rendű csakrának testi síkon. Ha csak testet és szellemet különböztetnénk meg, akkor egyetértenék ezzel. A torokcsakra készíti elő bennünket a felső két csakra személyiségen túli síkjaira azzal, húgy megtanít a légzésre. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk ritmikusan megfeszülni és ellazulni, ritmikusan valamit befogadni, majd elengedni. Ha ezt a ritmust valami zavarja, akkor légzési problémák adódnak. Figyelje meg egyszer, hogy a belégzése, vagy a kilégzése hangsúlyosabb. Ez megmutatja az adás és elfogadás egyensúlyát, vagy egyensúlytalanságát Önben. A torokcsakrához a tüdő, a gége és a hangszálak tartoznak, ezért ez a központ elsősorban a légzéssel és a beszéddel kapcsolatos.

 

A torokcsakra elvezet saját belső valóságunkhoz, és szabályozza kommunikációnkat. Meghatározza, hogy hogyan tudunk énekelni és nyelvileg kifejezni magunkat. A kereszténységben Szent Balázs a torokproblémákban szenvedők védőszentje. A katolikus egyház február másodikán ad Balázs-áldást, mivel a legenda szerint Szent Balázs megmentett egy gyermeket, aki majdnem megfulladt egy halszálkától.

Gábriel és Uriel arkangyalokat is tekinthetjük a torokcsakra-energia allegóriáinak. Gábriel Isten igéjét adja hírül, vagyis az igazi és mélyen átélt szavakat. Uriel többek között a mennyei seregek énekéért is felelős, s ezzel a tiszta és átjárható torokcsakrát szimbolizálja, amely Istent dicsőíti.

 

Többek között a beszéd az, ami az embert megkülönbözteti más teremtményektől. Nekem úgy tűnik, hogy ma az ember feladata kiépíteni a kommunikációt. Ha a Földet élőlénynek tekintjük, mint a görögök (Gaia), akkor az ember jelenleg a Föld idegrendszerét építi ki az elektromos kommunikációs hálózattal. Ha az ember feladata a Teremtés befejezése, akkor a torokcsakra szempontjából megfelelő kommunikációs rendszert kell kifejlesztenie, aminek segítségével az emberiség közelebb kerül egymáshoz, és összekapcsolódik.

II. Frigyes császár XIII. századi szicíliai kísérlete mutatja, hogy milyen fontos a kommunikáció. A császár tudni akarta, hogy van-e veleszületett nyelv, ezért elrendelte, hogy a kísérletben résztvevő kisbabákat rendszeresen és kiválóan el kell látni, de nem szabad sem beszélni, sem a legszükségesebben kívül nonverbálisan kommunikálni velük. Salimbene pármai szerzetes figyelte meg a kísérletet, és arról számolt be, hogy mindegyik gyermek meghalt. A kommunikáció tehát élet fontosságú.

A torokcsakra nemcsak a beszéd és a kommunikáció központja, hanem a hallásé is. Itt halljuk a külső és a belső hangokat egyaránt, és el tudjuk dönteni, hogy mit kívánnak tőlünk, valamint tisztán ki tudjuk fejezni, amit mi várunk a külvilágtól.

A torokcsakra irányítja tehát a szóbeli és nonverbális kommunikációt. Meg kell tanulnunk őszintén kommunikálni, még akkor is, ha félünk a következményektől. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk önmagunkat, amihez csendre van szükségünk. Aki keveset beszél, az gyakran erősíti ezzel torokcsakráját. A túl aktív torokcsakrán keresztül – ami tartalmatlan fecsegésben nyilvánul meg – tudattalanul sok energiát lehet elveszíteni. Itt nemcsak arra jöhetünk rá, hogy feleslegesen beszélünk, hanem arra is, hogy a beszéddel mennyire manipulálunk, és rafináltan mutatjuk be magunkat, s ezzel egyre jobban eltávolodunk belső valóságunktól.

A torokcsakra síkján megtanulhatunk, hallgatni belső hangunkra. Ehhez először a nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat. Ebben segítenek a csakrához tartozó légző- és meditációs gyakorlatok, mivel ilyenkor a gyakorlatra figyelünk, így nem marad energiánk a belső „fecsegés" fenntartására.

A torokcsakra egyik tanítása: „légy csendben", s ezt a hozzátartozó szín is kifejezi. A kék megnyugtató szín, amely a szemlélőt saját belső világa felé húzza. A torokcsakra kék színével a belső kommunikációt erősítjük meg, a szexcsakra narancs színével, pedig a testbeszédet, vagyis a kifelé irányuló kommunikációt.

A torok- és a szexcsakra szoros kapcsolatban áll egymással. A szexcsakra a kommunikáció testi-ösztöni részét irányítja, a torokcsakra pedig az intellektuális-szimbolikus részét. Ha valaki először a szexcsakra szintjén ébred öntudatra, akkor a torokcsakra szintjén is olyan tudatosság alakul ki benne, amellyel önuralomra tesz szert, és képes lesz irányítani a sorsát.

A torokcsakra összefügg még az éhséggel és a szomjúsággal is. Itt arról a vágyról van szó, hogy evéssel és tudással töltsük meg magunkat, valamint olyan dolgokkal, amelyek kitöltik a belső ürességet. Állunk minden nyelésnél megfeszül. Kultúránkban szinte mindenki feszesen, sőt túl feszesen tartja az állát. Ha a torokcsakra nyitott, akkor az áll izmai is lazák. A feszült áll mindig feszült medencére is utal.

A feszes áll beszédproblémákról is árulkodik. Az érintett addig tartja vissza a szavait, amíg éjjel álmában csikorgatja majd a fogát. E csakra gyakorlatai, közé tartozik, hogy kiöntjük a lelkünket barátainknak. Ha nincs jó barátunk, akkor az első feladat, hogy szerezzünk.Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!