Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Édeskömény

édesköményÉdeskömény (Főnigli. Foeniculum vulgare Mill.)

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett, illatos, évelő növény, néhol elvadult állapotban is előfordul.

édeskömény virágSzára egyenes, 1-2 m magas, elágazó, hengeres. Levelei többszörösen szárnyaltak, alapjukon nagy hüvelyűek. Levélkéi szálasak, szétállók. Virágzati ernyője rendszerint 15 virágból álló, ernyőcskékből összetett. A szirmok sárgák. Termése ikerkaszat, 4-7 mm hosszú, hosszúkás, hengeres, végei felé keskenyedő, 10 bordájú, zöldes barna színű, kellemes, jellemző illatú, kissé csípős, édeses ízű. A termés gyakran két résztermésre esik szét.

Hatóanyaga: illóolaj, zsíros olaj, keményítő, cukor, anethol.

Olaját (oleum) és termését (fructus) használják elsősorban, de alkalmazzák gyökerét és levelét is.

A drog (Foeniculi fructus) 2-6% (50-60% anetoltartalmú) illóolajat, kb. 15% zsíros olajat, cukrot, fehérjét stb. tartalmaz.

Az édeskömény hatása nyálkaoldó, szélhajtó, emésztést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, ízjavító, vizelethajtó, tejszaporító. Használják magában vagy hasonló célú teakeverékekben. Csecsemők szélhajtó teája. Torokgyulladás ellen öblögető, szemgyulladásnál borogató. Gyakran alkalmazott likőr- és élelmiszeripari fűszer. Kenyérbe is sütik, péksüteményekre, teasüteményekre is hintik.

édesköménymagAz édeskömény illóolaja (Foeniculi oleum) gyógyszerkészítményekben, mint nyálkaoldó, szélhajtó, étvágyjavító, féregűző, stb., hatású alkotórész szerepel.

Száj- és fog ápolószerek, fogkrémek, fogporok elmaradhatatlan ízesítője.

A növény fiatal levélzetéből az olaszok salátát és főzeléket is készítenek.

A terméséből készült tea (10 gr 150 vízre) a hűlést és a mellfájdalmakból származó betegségek, kifejlődését megakadályozza. Mindennapos szer a gyermekgyógyászatban, amikor egy evőkanálnyit főzünk 5-10 percig egy csészényi tejben. Ez, mint szélhajtó bélgörcs-szüntető általánosan ismert háziszer; még csecsemőknek is adhatjuk. Emésztési zavar, felfúvódás és veseizgalom kedvelt háziszere.

Olaja az előbb elmondottakhoz hasonló célt szolgál, amikor 1-5 cseppet veszünk be egy kockacukron. Szoptatásnál tejfakasztó, bár e hatása nem teljesen igazolt, mert ellenkező eredményt is értek el. Illóolaja átmegy a tejbe.

Mint kitűnő szemgyógyító szert ismerik. Úgy használják, hogy 1/4 1 vízzel leforráznak 1 evőkanálnyi édesköményt és a hideg szüredékkel, naponta mossák a szemet, vagy pedig a szüredékbe mártott puha ruhadarabot langyosan a szemre kötik. A forrázat gőzölgése szintén jó hatással van a szemre.

Vannak vidékek, ahol a kenyér elengedhetetlen ízesítője. A háztartásban és likőrgyártásban is használjuk. A fiatal növény kitűnő saláta.

Az állatgyógyászatban az állati tápporok állandó alkotórésze és nagyobb adagokban ugyanarra használják fel, mint az előbb említett embergyógyászati esetekben.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!