Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Orvosi kálmos

Orvosi kálmosOrvosi kálmos (Acorus calamus) Kálmus, kalmus

Kúszó, hüvelykujj vastagságú, a levelek sebhelyétől gyűrűzött gyöktörzse, ilyből két sorban néha 1 1/2 m hosszú, kardalakú, zöldszínű levelek nőnek ki. A virágzati tengely háromélű, ennek végén foglal helyet a hengeres torzsavirágzat. Nálunk nem érlel termést.

Hazánkban szórványosan, mocsaras vidéken, nádasokban, folyók partján fordul elő. Törökországból került hozzánk.

A drogot gyöktörzse (rhizoma) képezi, friss állapotban vöröses, szárítva barnás, jellemzően fűszeres, kesernyés ízű. Hámozva, hámozatlanul, cukrozva kerül forgalomba.

Hatóanyaga: trimethylamin, kálmos csersav, acorin, cholin, illóolaj stb.

Idült emésztési gyengeség és az ezzel rendszerint velejáró bajoknál gyakran alkalmazott gyógyszer. Általános erősítő is a különböző szervek gyengeségeinél; görcsöt (vitustánc, hószám) szüntet.

A belőle készült tea gyomorerősítő, étvágygerjesztő. Felfúvódás érzetét szünteti és szélhajtó. Vegyünk 10-15 gr kálmost 1/2 1 vízre és rövid idei főzés után a szüredéket háromszorta éhgyomorra fogyasszuk el. Szívnyugtató. Máj-és lépbántalmaknál, altesti fájdalmaknál igyunk meg naponta többször egy csészényit a fenti főzetből. Vizelethajtó és szabályozza a menstruációt. A cukorban kifőzött kálmost sokan, mint gyomorjavítót rágcsálják. Váltóláznál akkor szokták használni, ha már chininnel eredmény nem mutatkozik.

Vérszegénység- és angolkórnál fürdőket rendelnek. Fájdalomcsillapító, láb és izomkenőcsöt, lábfürdőt készítenek belőle, mely izomgörcsnél és kifáradásnál jó szolgálatot tesz.

Pora (pulvis calami) gyomorjavító és felfúvódást szüntető, ha naponta egy késhegynyit veszünk be. Iszapolt krétaporral elkeverve kitűnő fogerősítő fogpor. Lankadt emésztés (atonicus dyspepsia) és krónikus gyomorkatarrus közkedvelt házi-szere.

Alkoholos kivonata (tinctura calami) 30 gr 1 1 70%-os alkoholban áztatva, kitűnő gyomorjavító. Naponta 20-30 cseppet.

Sűrű kivonata (extractum calami) gyomornyomás, gyomorégés, gyomortól származó rosszullét és ájulás hatásos házi-szere.

Olaját (oleum calami) úgy használjuk, hogy 4-5 cseppet oldunk ecetéterben és abból 10-15 cseppet cukorra cseppentve hisztéria, hipochondria, gyomorgörcs, rendellenes emésztés, felfúvódás eseteiben adagolunk. Vízzel higított sűrű kivonata kitűnő foghúserősítő.

 

kálmosgyökérAz orvosi kálmos (Acorus calamus L.) Ázsiából származik. A XVI. században hozták be Európába. Régi kínai gyógynövénykönyvek már az i. e. negyedik évezredben „élethosszabbítónak" nevezték, és legjobb gyomorszerként emlegetik. Perzsa írások és az indiai védák is elismerően szólnak a kálmosról.

 

A drog a kálmos gyökértörzse. 3-5% illóolajat, valamint keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. „Gyomorerősítő", azaz tonizáló, fokozza a gyomor-nedvelválasztást, enyhe nyugtató és görcsoldó hatása is van. Az étvágytalanság (anorexia) minden formájában, emésztési zavarokban, gyomor- és bélbajokban alkalmazható. Olyankor is eredményesen használható, amikor van ugyan éhségérzet, de már néhány falat lenyelése undort kelt.

Teakeverékben gyomor- és bélbántalmak ellenszereként, gyomor- és patkóbélfekély kezelésére javasolt. Magában: 2 kávéskanálnyi hámozott, aprított gyökértörzset forrázzunk le negyed liter vízzel, 20 perc múlva szűrjük. Fél órával a főétkezések előtt langyosan, lassan, kortyonként, édesítés nélkül igyuk meg. A következőképpen is készíthetjük: 1 tetézett kávéskanálnyi finomra aprított kálmos gyökeret 2 deci hideg vízben áztassunk 8 órán át. Vagy: háromszor napjában 3-3 g kálmosport kell bevenni. Hasmenés esetén nem alkalmazható.

 

Több gyógynövénykönyv említi, hogy a kálmos - illóolajának azaron hatóanyaga miatt – rákkeltő lehet. Mivel más gyógynövénnyel kapcsolatban is találkozhatunk hasonló megállapításokkal, nemcsak rákkeltő, hanem különböző károsító hatásokat emlegetnek, szükségesnek tartom a nagyon megbízható gyógynövényszakértő, Rudolf Weiss erre vonatkozó megjegyzését idézni: „Az utóbbi időben rákkeltő (karcinogén) alkatrészt találtak benne, azaront, mely az Asarum europeumban is megtalálható. Nem szabad ilyen jellegű kísérleti kutatásokat túlértékelnünk. Egyrészt vannak azaronmentes kálmosfajták, másrészt a kálmos széles körű használata ellenére sohasem figyeltek meg rákképződést alkalmazásakor. Ne aggódjunk a kálmossal kapcsolatban, ha gyógyító célra, előírt adagban és korlátolt ideig alkalmazzuk." (A korlátolt idő néhány hetes, 1-2 hónapos kúrát jelent.) Azt is hangoztatja, hogy olyan nagy adagok váltanak ki kísérleti körülmények között különböző ártalmakat, amilyenek a valóságban még csak megközelítően sem szokásosak.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!