Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Fehér mustár

Fehér mustárFehér mustár (Sinapis alba Fehér repce, mustár)

Félméter magasra megnövő növény, szára hengeres, apró szőrökkel fedett. Levelei szárnyasan hasogatottak és egyes levélkék fogazottak. Virága sárgaszínű. Termése becő. A mag világossárga.

Elsősorban termesztik, de elvadulva is található.

Sinapis albae Bemen néven magja kereskedelmi cikket képez.

fehér mustar - Sinapis alba Hatóanyaga: myrosin, sinigrin, zsíros olaj stb.

A fehér mustárt kellő óvatosság mellett, belsőleg, mint bélizgatót, vizelethajtót, gyomormelegítőt, kőbántalomnál (lithiasis), vízkórnál, izületi lobnál hashajtónak szokták használni. (1 kávéskanálnyit éhgyomorra lenyelni.) Csuklásnál 1 kávéskanálnyit 120 gr vízzel leforrázunk, és ezt itatjuk. Elterjedtebb külső használata az, amikor magjából friss mustárlisztet készítenek. A mustárliszt felhasználása, mint mustárpép, hideg vízzel (a melegvíz myrosin anyagát elbontja), vagy növényecettel történik olyképpen, hogy a mustárpépet ruhára kenve, felhasználják vértolulás levezetésére, szúró mellfájdalmakra, tüdőgyulladásnál köpet fehér mustármagleválasztására, keresztcsont fájdalmakra, ájulás, szenvtelenség (apátia) eseteiben. A mustárpépet részint a fájdalmas testrészre, részint a beteg talpára szokták helyezni, úgy, hogy a bőrre egy nedves kendőt borítunk, és erre tesszük a vászonba elhelyezett pépet, mely addig marad ott, amíg a beteg kibírja. Ezután a kivörösödött bőrre tiszta gézt teszünk. A fent említett betegségek enyhítésére mustárpapír is kapható a kereskedésekben, mely ugyancsak erélyes bőrizgató. A mustárolaj szesszel elkeverve (1 gr 50 gr alkoholra), igen erősen ható külsőszer és a fent elmondott esetekben is használható. E szerek alkalmazásánál kellő óvatosságot ajánlunk.

Nyirokdaganatra. 1:5 sapo kalinussal kenőcsöt készítünk friss mustárliszttel, és azt a bőrre kenjük. Valószínűleg a test melegétől keletkezett kéksavnak (cyansav) köszönhető a kenőcs gyógyító hatása.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!