Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Gyom vagy gyógynövények

japán loncNem minden Kínából származó gyógynövény bizonyult barátságosnak a nyugati világban – eredeti élőhelyükből kiszakítva néhány növény veszedelmes gyommá vált.

A kellemetlenségeket okozó fajták között találjuk például a japán loncot (Lonicera japonica, Csin Jin Nucl. Ennek az alapvetően kellemes természetű kúszónövénynek George Hall az 1860-as években tenyésztette ki egy igencsak erőszakos válfaját egy New York-i kertészetben. A növény hamarosan átlépte a faiskola kerítését, és az Egyesült Államok nagy részén meghonosodott – veszedelmes gyomként.

A magyarul vad szezám, feketecsalán és kínai bazsalikom néven is ismert Perilla frutescens, a kínai konyha egyik kedvelt fűszernövénye szintén gyomnövényként tenyészik szerte a világban. Kínában a növény magjait (Ce Szu Ce), leveleit (Ce Szu Jel és szárát (Ce Szu Keng) nátha, orrdugulás és köhögés kezelésére alkalmazzák. A levelét főzéshez is használják, hagyományosan rákételekhez, hogy a meleg természetű növény kiegyensúlyozza a rák hideg jellegét.

 

kudzuHarc a kudzu ellen

Az egyik legveszedelmesebb gyomot, a kudzut az USA számos déli államában egyenesen „természeti csapásnak" tartják. A borsófélék családjába tartozó növény az 1870-es években érkezett Japánból az Egyesült Államokba, ahol új táplálék-és takarmányféleként szívesen fogadták. 1910-től az 1950-es évek elejéig nagymértékben támogatták a kudzu termesztését. 1945-re már több mint kétmillió hektárnyi területet ültettek be vele az USA részein. Természetesen elhullatta magvait és ellenőrizhetetlenül terjedt tovább, hatalmas termőterületeket foglalva el, így kiirtása igen nehéznek bizonyult.

A kudzu kiirtására tett erőfeszítések során egyre inkább megfeledkezünk a növény gyógyhatásairól. Kínában a gyökerét (Ko Ken) és a virágát (Ko Hua) használják az orvoslásban. A gyökér remekül alkalmazható lázas meghűlések esetén az izzadás elősegítésére, illetve kanyaró és különféle nyaki fájdalmak ellen. A kutatások szerint csökkenti a magas vérnyomást, és segítséget nyújt a koszorúérgörcs kezelésében. Virágát hagyományosan az alkoholmérgezés enyhítésére alkalmazzák, ám modern vizsgálatok szerint a növény egésze használható az alkohol-és kábítószer-függőség gyógyítására.

Ismerjük meg a gyógyító növényeket, hogy melyik mire való gyógynövények A-ZHirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!