Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Kínai gyógynövény - kategóriák

belső szervekA betegségek két alapvető típusához hasonlóan a növényi orvosságok közötti legélesebb elválasztó vonal is a külső, illetve a belső problémákat kezelő szerek között húzódik.

A külső, vagyis felszíni bajokat a nyugati világban könnyű, illetve önmagukat reguláló problémákként írnánk le. Ide tartozik a gyerekbetegségek többsége (pl. kanyaró vagy bárányhimlő), a nátha, az influenza, illetve a kisebb sérülések és enyhe fájdalmak. A külső problémákra használt gyógynövényeket a nyugati orvostudomány antibakteriális, vagy izzasztó hatásúakként kategorizálná – olyan orvosságok ezek, amelyek izzasztó hatásuknak köszönhetően láz esetén csökkentik a testhőmérsékletet.

A belső bajok általában komolyabbak, és a belső egyensúly megbomlásával hozhatók összefüggésbe, melynek rengeteg kiváltó oka lehet. A belső problémákra használt gyógynövények hatása többnyire igen specifikus, a belőlük készített orvosságok, pedig az alapvető energiák növelésével vagy egy-egy szerv élénkítésével az egyensúlyi állapot helyreállítására törekszenek.

Az orvos a megállapított betegségre mindig a legmegfelelőbb orvosságot fogja kiválasztani és felírni, legyen a probléma egy adott szerv (pl. máj vagy vese) gyenge működése vagy az anyagcsere egyensúlyának zavara, mely belső nedvességhez vezet. Míg a szervi elégtelenségeket olyan gyógynövényekkel kezelik, amelyek a megfelelő akupunktúrás meridiánon át erőteljes hatást gyakorolnak az adott testrészre, túlzott nedvesség esetén a páciens meleg, szárító orvosságokat kap, hogy az egyensúly helyrebillenjen.

Segítségül több száz kínai gyógynövény ABC

 

A gyógynövények típusai

  • a yin és a yang egyensúlyának kialakítását és megtartását segítő növények
  • a chi-t, vagyis az alapvető energiát szabályozó én tonizáló növények
  • a vért, vagyis a Hszüét szabályozó és tonizáló növények
  • a túlzott hőtől megszabadító növények
  • melegítő hatású növények
  • „szárító növények", melyek elősegítik a felesleges anyagoknak a szervezetből való távozását – ezeket a nyugati orvostudomány hashajtóknak nevezi
  • a fájdalmas elzáródásokat megszüntető növények – ezeket nyugaton ízületi gyulladás elleni orvosságoknak nevezik
  • a nyálkát és a nedvességet megszüntető növények
  • az esszenciához, vagyis a kínai orvoslásban a kreativitáshoz és a termékenységhez kötődő, az energiához hasonló anyaghoz kapcsolódó növények
  • a szellem megnyugtatására szolgáló növények, melyek részben a nyugaton is alkalmazott nyugtatókhoz hasonlatosak


Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!