Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Kínai gyógynövények - gyógyborok, gyógynövényes borok

Keleten hagyománya van a borok gyógyitalként való fogyasztásának, különösen, ha értékes és drága alapanyagokról van szó. Természetesen számolnunk kell az alkohol jelenlétével. Maga az alkohol melegítő, és élénkítő hatású, aktiválja a Yang energiákat.

Az alkohol fent említett tulajdonságai kitűnően hasznosíthatók Belső Hideg vagy Yang Hiányos kórképekben, illetve Vér pangás esetén. Túl sok Belső Forróság esetén legyünk óvatosak.

Hagyományosan erre a célra a rizsbor, vagy Jiu használatos, de nyugati ízlésünk alapján inkább a pálinkák, vodka (semleges íz), gin vagy brandy a megfelelőek. A sakét akkor használhatjuk, ha egy hagyományosabb megközelítést tartunk megfelelőnek.

 

Még ma is készítenek Kínában élénkítő borokat (Csiu), melyek már a taoisták korai nemzedékei körében is igen népszerűek voltak. Egy legenda szerint az 1933-ban elhunyt bölcs, Li Csung Csün 256 évet élt. Hosszú életét részben annak köszönhette, hogy lefekvés előtt minden este megivott egy pohár Ho Sou Vu-ból és Zsen Sen-ből álló élénkítő bort. Az élénkítő bor otthoni elkészítése nem bonyolult egy ecetes dézsába élénkítő gyógynövényeket tesznek (általában egy-egy növény gyökerét, például Tang Kuj-t, Zsen Sen-t), majd felöntik vörösborral. Az elegyet néhány hétig állni hagyják majd maximum 75 milliliteres napi adagokban, fogyasztják. Az elegyet, később ismét felöntik borral, nehogy a nedves növény levegővel érintkezzen, és megpenészesedjen.

Vodka, vagy brandy segítségével is készíthetünk gyógyhatású aperitifeket, vagy étkezés utáni italokat. Az egy hónapig vodkában áztatott dió például energizáló hatást fejt ki a vesére, ha pedig egy hónapig brandyben hagyunk kínai vörös datolyát (Hung Cang), a májat és a vért erősítő édes likőrt kapunk.

Elkészítése

gyógynövényes borok készítéseAz elkészítési folyamat mindegyik elixír esetében nagyjából azonos. Mindegyik formula 500 ml alkoholt használ.

 

gyógybor készítése1. Törjük darabokra a gyógynövényt, és helyezzük egy jól lezárható üvegbe.

 

2. Öntsük rá az alkoholt, és hagyjuk így ázni kb. 2-3 héten át. Ez alatt hetente egyszer vagy kétszer óvatosan rázzuk meg.

 

gyógynövényes bor3. Finoman szűrjük át egy másik edénybe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közölt információk nem helyettesítik az orvosi előírásokat. Az orvosi ellátásra szorulók mindenképp kérjék ki képzett orvos szakvéleményét. Kérjük, ne használja, amennyiben nem vállalja a teljes felelősséget.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!