Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Sen Nung és a Sárga Császár

Sen NungMíg a kínai hagyomány szerint a gyógynövények felfedezése Sen Nung nevéhez köthető, feltehetően egyik, nem sokkal később uralkodó utódja, Huang-ti, más néven a Sárga Császár volt az, aki lefektette a kínai medicina alapelveit. Munkásságát az eredetileg Kr. e. 2500 körül íródott Huang-ti Nej Csing Szu Ven, vagyis A Sárga Császár klasszikus belgyógyászati alapkönyve őrizte meg, melynek fennmaradt kéziratai Kr. u. 200 körül keletkeztek.

 

Miként a nyugati világban a gyógyítók gyakran papként vagy sámánként is tevékenykedtek, a korai kínai medicina is szoros kapcsolatban állt a vallással, a taoizmussal. Ez az ősi filozófia a jólét, a hosszú, sőt az örök élet „erény" általi elérésére koncentrál, ami a vallás követői számára egyet jelent az egyénen belüli és a természettel, való összhanggal. A gyógynövényekről, azon belül is az energianövelő és frissítő hatásúakról, amilyen például a Ling Cse (Ganoderma ludicum, más néven pecsétviaszgomba azt tartották, hogy erősítik az emberben az erényhez való ragaszkodást.

Sárga CsászárA taoisták a maguk körül érzékelt világ jelenségeire alapozták elméleteiket. Az évszakok váltakozása szolgáltatta az alapot az öt elem tanához, a növényzet burjánzását és pusztulását tükrözve. Megfigyeléseik alapján minden dolog kettős természetű. Ebből nőtt ki a yin és a yang, a két egyenlő, de egymással ellentétes őserő: a szépség a rútságnak köszönheti létét, a fény a sötétségnek, a férfi a nőnek, meleg a hidegnek és így tovább.

A yin és yang közötti egyensúly megteremtésének igénye, ami már a Sárga Császár számára is különlegesen fontos volt, még ma is az egyik leglényegesebb eleme a kínai medicinának.

 

Kiegészítő eljárások

A Sárga Császár klasszikus belgyógyászati alapkönyve volt az első munka, amely lejegyezte a Sen Nung által leírt gyógynövények hatását kiegészítő gyógyászati eljárásokat, többek között az akupunktúrát, masszázst, a gyógyhatású testgyakorlatokat, a moxaterápiát, és a „szilvavirág-terápiát”, melynek során a test speciális pontjait kopogtatják – kilenc tűt is magában foglaló – kalapácskészlet segítségével.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!