Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai jogajógajóga kínai medicinajóga kínai orvosláskeleti jógatradicionális jóga

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Jóga

A jógázás ma divatos tevékenység, egyre többen töltik vele szabadidejüket, s tudjuk, hogy egészséges, mégis körüllengi valami homály.

Talán nem helyes kiemelni a jógát eredeti helyéről, és a buddhizmuson kívül alkalmazni, azonban világi és vallási szemléletünk messze nem azonos a keleti felfogással. Így, bár egy nagyobb filozófia része, mégis saját, nyugati típusú életünkben keresünk neki helyet. Jó hír, hogy találunk. Vagy pontosabb, hogy aki akar, az talál neki. Anélkül, hogy teljesen kiemelné eredeti helyéről, és a nélkül is, hogy buddhista szellemben élné életét. Azaz mentes marad a szélsőségektől, és megleli valahol középúton a saját igazságát.

Néhány szó a jóga lényegéről.

Jóga meditációIndiában a jóga messze nem testgyakorlatok sorozata, sokkal inkább életfelfogás, spiritualitás. Ez így önmagában persze ott sem fedi a valóságot, hiszen a test karbantartása, a fizikai erőnlét végett is alkalmazzák. A hindu felfogás azt az életszemléletet követi, hogy az élet egy változó állapot. Tested ebben a létformában a szenvedés kínját választotta, célja, pedig az örök megsemmisülésbe való „hazatérés". A karma rendszerében élsz, ami azt jelenti, hogy előző életed következményeit éled jelenleg. Amíg tetteid bűnösek és tisztátalanok, addig a karma törvénye nem engedi az örök megnyugvás állapotába való átalakulást, így minduntalan testi formában kell megjelenned a Földön, és leróni tartozásaid.

Minél nagyobb a lemondás, a földi örömöktől való megválás, annál közelebb jut a test a felszabadulás, az újra meg nem születés állapotához.

A tiszta, erkölcsös, bűnöktől mentes élet megvalósítása a test, lélek, szellem hármasának egységével jön létre, ahogy a keleti vallások és életszemléleti felfogások magyarázzák az élet értelmét. A jóga, mint szó, ezt a jelentést hordozza: csatlakozás, egyesítés. Az ember három létsíkjának egyesülése, azok egymáshoz való csatlakozása. Saját kultúránkban az egység megtalálása ugyanolyan fontos, azonban indíttatásunk talán nem ered azonos tőről.

Saját célunk az egység meglelésével a hosszú és egészséges élet megteremtése.

Tudom, hogy ez nem ennyire egyszerű, az indítékok ezerfélék lehetnek, és talán éppen a spirituális út vezet el a jógához, nem az egészség megtartása. A jó benne, hogy mindenki azt találja meg benne, amit keres. Akár szellemi utad vezet megismeréséhez, akár testi egészséged visszaszerzése a szándékod, idővel rátalálsz mindkettőre.

A jóga helye a hétköznapokban

Talán idegen a kifejezés (jóga, jógázás), ami azért lehet, mert csak annyit látsz belőle, mint nehezen végrehajtható, kacifántos gyakorlatok és testhelyzetek statikusságát. Látod magad előtt a meditatív állapotba révült jógázókat, jógaülésben, kezük a térdükön, és úgy látod, épp csak testben vannak jelen.

Talán jól látod. Nem ez a lényeg. Amiért jógázni érdemes, az a jóérzés, ami a jógával töltött órákat, napokat követi. Nem kell részletezni, milyen nyomasztóan hajtós, visszatetsző világban élünk. Ezt hoztuk létre magunknak, ugye.

Évek óta érzed, hogy nincs ez jól így, és egyre keresed a módját a leengedésnek, a kikapcsolásnak. Ezt az ember hamar megtalálja az alkoholban, a kábítószerekben, csakhogy e szereknek van egy nagy hátrányuk. Ez, pedig az, hogy amint elmúlik a hatásuk, újból szembe kell nézned meg nem oldott problémáiddal, sőt, egészséged rövid időn belül megfizeti az igen komoly árat. Úgy mondják, pillanatnyi mámor, pillanatnyi megszabadulás, de ezeréves gyötrelem.

Van még egy nagy terület, mely a megoldással kecsegtet, ez, pedig a szexuális élet élvezete, minden gyönyörével és kínjával együtt. Túlhajszolása szintén felemészti az ember energiatartalékait, sőt, mókuskerékbe illesztve önpusztítóvá válik.

A jóga gyakorlása nem igényli az alkoholt, nem igényli a kábítószert, a szexuális életet, pedig normális, élvezetes, szükséges módon engedi, hogy átéld, megéld. Hiszen a szexuális energia nem megfelelő kiélése számtalan erőszak forrása. A jóga megtanít meríteni ebből az energiából, úgy, hogy a késztetések ne frusztráljanak, hanem tested és lelked épülésére élhess szexuális életet.

A jóga nem állítja, hogy megszabadulsz gondjaidtól, hogy egy-kettőre megoldódnak ilyen-olyan problémáid, ha elszakadsz a valóságtól. Nem jársz jó úton, ha egy felsőbb szellemi élet reményében azt gondolod, kilépsz ebből a szennyes világból, és az örök megvilágosodást keresve kizárod életedből a jelenkori valóságot.

A jóga élni tanít, elviselni a gondokat, megtalálni a megfelelő megoldásokat, türelemmel és jó szándékkal tekinteni az emberekre, akik sem többek, sem kevesebbek nálad, bármi legyen is a foglalkozásuk, társadalmi rangjuk, származásuk.

Teszi mindezt olyan testi körülmények kialakításával, melyek biztosítják a belső erő, a testben keringő energia szabadságát, hiszen semmilyen energiaáram nem lehet hatásos, ha a test valamely pontján nem engedi tovább áramolni azt. Az egészséges és erős test feltétele az egészséges léleknek, és a szabadon, természetes módon működő szellemnek. A nagy hármas egysége az, ami a jógát megteremtette.

Miért a jóga?

jógaMert keresésben vagyunk. Megoldásokat keresünk, akár depresszív tudatállapotunk elviselésére, akár túlpörgetett élettempónk lecsendesítésére. Mindkét oldal feltételezi a középút meglelésének vágyát.

Miért a jóga? Talán azért is - más, keleti mozgásművészethez hasonlóan -, mert a lelassulás állapotát „követeli". Bármilyen problémák között vergődsz, egészségügyi, egzisztenciális, mentális, párkapcsolati, vagy bármi, megkívánja, hogy a gyakorlatok végzése előtt lecsendesítsd a benned dübörgő érzelmeket, gondolatokat, és csakis, kizárólag a jelenben létezz. Ez nagyon fontos gondolat, mert minden bajok gyökerét megtalálod a múlt görcseinek szorításában, és a jövő miatti aggódásodban. Amikor jógázol, nincs múlt és jövő, csak a jelen itt, és mostja. Leírni nem könnyű ezt az állapotot, igazából csak megélni lehet. Úgyhogy inkább próbáld ki.

Ha fizikai bajaidtól szeretnél megszabadulni, akkor is jó választás a jóga. Enyhülést hoz olyan betegségekre, krónikus nyavalyákra, melyekkel talán már meg is tanultál együtt élni. Ne élj együtt a betegségeiddel. A jóga jó hatással, van az

 • asztma,
 • álmatlanság,
 • depresszió,
 • cukorbetegség,
 • emésztési zavarok,
 • fejfájás,
 • izületi gyulladás,
 • menstruációs fájdalmak,
 • derék- és hátfájás,
 • súlyproblémák,
 • stressz,
 • visszeresség

velejáróira. Hiszen megtanít relaxálni, ellazítani a testet, legalább kis időre elengedni a gondokat. Megtanít koncentrálni egyes testrészekre, így az energiát célzott helyekre áramoltatni. Megtanít rá, hogyan nyújtsuk, lazítsuk el merev izmainkat, izületeinket, melyék könnyen a keringés útjába állhatnak. Valamint a jóga észrevéteti, hogy a célzott mozdulatok kitartó gyakorlása előnyös változást eredményez a belső szervek működésében, valamint élénkíti a vérkeringést, serkenti a nyirokkeringést, gyorsítja a salakanyagok távozását, vagyis frissít, gyógyít, fiatalít.

Mi mást is szeretnénk? Gyógyulni és fiatalodni.

jóga karmaTöbbféle jógairányzat létezik, attól függően, a test, a belső világ, vagy mindkettő hangsúlyt kap a gyakorlatok végzése során. Számos jógairányzat nyugatiasodott, a nyugati stílusban élő ember mindennapjaihoz igazodott.

Alapvetően négy nagy jógairányzat létezik. Ezek az Asthanga jóga (vagy Rádzsa jóga), amelynek alapja a Patandzsali mester által több mint kétezer évvel ezelőtt megalkotott Jóga-Szutra. Ezt a jógát a nyolc ágra osztott gyakorlatok miatt asthanga jógának nevezik. Tartalmazza az összes irányelvet, mely a többi jóga számára is követendő. Vannak persze olyan jóga-ágazatok, melyek nem fordítanák akkora figyelmet az ászanákra, vagy a légzőgyakorlatokra, míg más formák a transzcendens elemeket mellőzi. A valódi asthanga jógában erős hangsúly helyeződik a meditációs folyamatokra.

Az asthanga jógaerkölcsi szabályok rendszere, a cselekedetek szabályozottsága, testgyakorlatok, légzőgyakorlatok, külső zavarok kizárása, koncentráció, meditáció és a megvilágosodás állapota.

Az erkölcsi szabályok (járna) magukban foglalják az erőszakmentességet, a helyes magatartást, a kiegyensúlyozott (kilengésektől mentes) szexuális életet, mértékletességet, és a vágyak kordában tartását.

A cselekedetek szabályozottsága (nijáma) azt jelenti, hogy tetteink a tudatosság irányítása alatt működjenek, melyek mentesek a túlkapásoktól, de ugyanúgy a renyheségtől is, önátadó és önuralmat, gyakorló életet élve.

A testgyakorlatok (ászanák) azonban csak kis részét képezi a jóga egységes felfogásának Mint lehetséges út a test megtisztítására, a meditációs gyakorlatok előkészületét képezi.

A légzőgyakorlatok (pránajáma) adnak alapot a megfelelő testhelyzetek felvételéhez, alapvetően azonban a tudatos légzés az egészséges élet feltétele.

jantra jógaA külső zavarok kizárása (pratjahara) annyit tesz, mint nem érzékelni a világ impulzusait, nem hallani, nem látni és nem érezni, hanem befelé figyelni.

A koncentráció (dharana) a gyakorlatok végzése közben, az élet feladatainak megoldásakor segít a lényeglátásban, a pontos végrehajtásban.

A meditáció (dhjana) során, pedig megszabadul elméd a piszoktól, elszakadsz a földi terhektől, elengeded gondjaid.

Az utolsó, egyben legmagasabb fok (szamadhi) a tökéletes önmegvalósítás, a transzállapot.

Karma jóga, mely a világi, önzetlen cselekvések jógája.

Dzsnyána jóga, melyben a tudat elkülönül az anyagtól, az anyagi testtől és Bakhti jóga, melyben az ember teljes mértékig aláveti magát Isten akaratának, s imádattal, rajongással fordul feléje.

Hiteles forrása e jógaformáknak az indiaiak szent könyve, a Bhagavad-Gíta.

Manapság Hatha jóga néven ismert az asthanga jóga, mely a Nap és Hold szavak összefonódásából a test és lélek összhangját igyekszik megteremteni. Ez azonban nem egyezik meg a Patandzsali mester által megalkotott jogával.

A Hatha jóga technikai elemekre épül, azaz testtartásra, gyakorlatokra, légzőtechnikára. Ez a nyugati jóga útja, mely megvalósítja a száguldó világban élők jóga igényeit.

A Hatha jógának is vannak különböző ágazatai, mint például az Agni jóga, ami felfokozott körülmények között végzett, intenzívebb jógát jelent. Hosszan kitartott, folyamatos egymásutánban végzett mozdulatsor jellemzi, sokszor túlfűtött helyiségben végezve. Az Agni jóga a belső tűz felélesztését, a gyorsabb és mélyebb méregtelenítést szolgálja.

Ismert jógaforma az előzőeken kívül a Kundalini jóga, Krijá jóga, Tantra jóga.

Tantra

A Tantra szintén jógairányzat, azonban mégis külön fejezetben kell kiemelni.

Ellentétben a jóga általános irányelveivel, melyek az érzékektől való függetlenedés folyamatát célozzák, a Tantra éppen a test alapvető vágyaiból kiinduló energiát kezeli. Ezt az energiát tereli magas tudatszintre.

A Tantra jóga a férfi és női szexuális energiák egyesítését jelenti. Nem abban az értelemben persze, ahogy mostanság alkalmazzuk. A szexualitás sokkal több annál, mint hogy biológiai szükséglet kielégítése legyen.

Mivel a szexuális energia is energia, azt jelenti, irányítható, a jó érdekében felhasználható. Elszabadulása azonban rossz célokat szolgál, az ember energiatartalékait lemeríti, megsemmisíti.

A szexualitás feltételezi a szerelemet, legalábbis maradjunk ebben, a feltevésben.

A férfi és női szubsztancia; azaz központi elem egyesül egyetlen egésszé a szexuális aktus során.

Ez a világ lényege a védák szerint. Az ellentétes erők egyesülése, egymásba olvadása, majd szétválása.

Az „alantas" testi vágyak elnyomása helyett megérted annak isteni lényegét. A testi energiák átalakítását felhasználhatod az önátadás energiájává. Ez felszabadít, s nem kelt rossz lelkiismeretet, eltitkolni való vágyaid miatt.

A szexuális örömérzés, az orgazmus pillanatában nem vagy ura testednek. Azaz, jó, ha nem vagy ura testednek, s nem kényszeríted magad ebben a pillanatban önkontrollod alá. Ezek a másodpercek alkalmasak az igazi egyesülésre, arra, ami férfi és mi között a legmélyebb (vagy inkább legmagasabb) szinten valaha is létrejöhet

A Tantra manapság pejoratív értelmű kifejezés, hiszen a szexualitás régen elveszítette minden intimitását, meghittségét, „eggyé válás" jellegét.

Ez nagyon nem jó, mert a lényegét veszített el általa, a két ember között létrejövő igazán mély kapcsolatot. Felszínessége igen távol áll a Tantra jóga igazi jelentésétől.

Az igazi Tantra nem jelent semmiféle szexuális kéjelgést, önös örömszerzést, sem semmilyen csoportos orgiát. Az igazi Tantra persze gyakorlással érhető el, amihez az út hosszú, és nem csoporttársakkal, hanem saját választott kedveseddel éled át.

A jóga és a tibeti medicina

jógairányzatokA jóga egy legalább 2000 éve gyakorolt spirituális rendszer, melynek célja az elme, a szellem és a test egyesítése. Nyolc ágának gyakorlása megtisztítja testet és az elmét, elősegíti a lélegzés szabályozását, a meditációt, az odaadást, az önzetlen szolgálatot, és megszabaduláshoz, valamint abszolút üdvösséghez vezet.

A jóga egyik ágát az ászanák, vagyis a testtartások képezik, melyek a feszültségoldás és a test fitten tartásának eszközeként az 1960-as évektől nagy népszerűségre tettek szert Nyugaton. Általánosan elfogadott tény, hogy a gyakorlatok jó hatással vannak az egészségre, s a jóga ideális testgyakorlási forma. A testtartások például a test minden egyes részét átmozgatják, eltávolítják a felgyülemlett salakanyagokat, s így lehetővé teszik, hogy új, tápanyagban gazdag folyadék jusson be a sejtekbe. Bármely testmozgás jó hatással van a nyirokkeringésre, de a jóga elősegíti annak újratöltődését is. A jóga legtöbb irányzata fontos szerepet szán a helyes légzésnek, mivel a mély légzés — egyesek a gyakorlatok elkezdésekor lélegeznek életükben először megfelelően — több oxigént juttat a sejtekhez, és kihajtja a szén-dioxidot. A jógatesthelyzetek a belső szervekre is masszázsként hatnak, harmonikussá teszik az emésztőrendszert, s fokozzák a működését. A jóga gyakorlásának egyik közvetlen hatása a „relaxációs válasz" kiváltása.

A jóga a test minden részén stimulálja az érző receptorokat, egészségesen tartja a testet, és segít megérteni a világunkat. Például az idegi impulzusok információt továbbítanak az érzékszervektől az agy felé, ezen információt az agy feldolgozza, s új impulzusokat hoz létre, melyek mozgásba hozzák az izmokat, vagy aktiválják az endokrin (belső elválasztású) mirigyeket. Ezen impulzusok nélkül a test leépülne. A tibeti orvosok kifejezetten ajánlják a jógát ízületi gyulladásban vagy általános testi gyengeségben szenvedőknek.

A jóga azonban nemcsak a kondíció megőrzésének eszköze; a test energiáinak kiegyensúlyozása révén a meditációt is hatásosabbá képes tenni. Egy leborulást végrehajtva megtisztíthatjuk karmánkat, megszabadulhatunk negatív érzéseinktől s ennek következtében betegségeinktől is. A jóga végső célja, hogy lehetővé tegye a spirituális fejlődést a megvilágosodás felé vezető úton.

A tibeti gyakorlat

Peter Kelder a The Ancient Secret of the Fountain of Youth című könyvében a következőképpen írja le az Öt Rítus testhelyzeteit: forgás széttárt karokkal; fekvés felemelt lábakkal; térdelés és hátrahajlás; térd és tenyér a padlón, hátdomborítás; kobrapozíció. E gyakorlatok autentikusságát ugyan még nem igazolta s nem is cáfolta senki, ám azt tartják róluk, hogy lelassítják az öregedés folyamatát, növelik az energiaszinteket, ráadásul mindössze 10 perc alatt elvégezhető 21 ismétlés mindegyik testtartásból. Kelder könyve több mint kétmillió példányban kelt el.

Jantra-jóga

jóga csakrákA jantra-jóga vagy trul khor néven ismert tibeti jóga évszázadokon keresztül formálódott rendszere lehetővé teszi a finomtest mandaláinak (belső energiaközpontjainak) megnyitását, ám egészen az utóbbi időkig titkos tanításnak számított. A rendszert 108 testtartás alkotja, melyek nem statikus pózok, hanem sokkal inkább egy folyamatos, a tajcsinál valamivel gyorsabb mozdulatsornak tekinthetők, és légzőgyakorlattal egészülnek ki. A teljes gyakorlatsor végrehajtása akár 10 órába is telhet, de a jelenleg Chicagóban élő Lobszang láma kidolgozott egy 90 perces változatot.

A jantra-jóga mozdulatai — melyeket Padmaszambhava tanítványa, Vairocsana kezdett tanítani a 8. században, miután ő maga a nepáli Húmkára mahásziddhától megtanulta őket — évszázadokon át egy titkos tanítványi láncolaton keresztül hagyományozódtak az utókorra. A rendszer élő tradícióként való megőrzése érdekében azonban a láncolat egyes tagjai mára megismertették néhány elemét a nagyvilággal. Hogy hozzájáruljunk a hagyomány fennmaradásához a tibeti buddhizmus jövőbeli követői számára, a következő három oldalon bemutatunk párat e mozdulatok közül. Gyakorlásuk ugyanakkor beavatatlanok számára nem javasolt. Ahhoz, hogy valaki a jantra-jóga mestere lehessen, a titkos hagyományozási láncolat egyik gurujától kell megtanulnia.

A légzés az életerőkre gyakorolt hatása miatt rendkívül fontos szerepet játszik a trul khorban. A rendszer három aspektusának (testtartás, mozdulatok, lélegzet-visszatartás) egyidejű alkalmazása fiatalító hatással van a test pszichikus energiáira és az azoknak helyt adó csatornákra. A mozdulatok egyensúlyba hozzák a három életenergiát, amit a tibeti orvoslás az egészség zálogának tekint. A gyakorlás révén eltűnnek a ca energiacsatornákban kialakuló akadályok, így a tudatosság az egész testet képes áthatni. Az utolsó gyakorlat a tiszta fény, melyben megszűnik az „én": az életenergiák egyensúlyba kerülnek, az elme kivételesen tisztává válik, a gyakorló meglátja elméje ragyogását, és ez a látvány tartósan fennmarad.

A mozgássorozat végzésekor a figyelemnek a csakrákra kell összpontosulnia, fokozandó azok rezgését. A ca csatornák, a lung- és a tigle-cseppek összhangba hozásával és az öt alkotóelem belső egyensúlyának megteremtésével a gyakorló pszichikus testének lunáris és szoláris energiáit a köldök tájékán egyesíti. Itt, a középső energiacsatorna aljánál található a tumónak nevezett misztikus hő, a belső üdvösség állapotának létrehozója.Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!