Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai jogajógajóga kínai medicinajóga kínai orvosláskeleti jógatradicionális jóga

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Chi erősítő technikák - chi kung

chi kungA hagyományos kínai terápiák között rengeteg különböző gyakorlatsort és masszázstechnikát találunk, melyeket mind-mind a belső energia erősítésére fejlesztettek ki.

A chi kung eredete a Sárga Császár és a taoista mesterek idejére nyúlik vissza. Neve a chi (lélegzet vagy életenergia) és a kung vagy kungfu szavak összetételéből keletkezett. A Kung jelentheti egy készség elsajátításához szükséges időt, egy-egy adott képesség milyenségét és megvalósításának művészetét is.

A chi kungot így fordíthatjuk „légzési gyakorlatnak" és „energiakészségnek" is.

A chi kung egyrészt egy önsegítő gyakorlatsor az egészség és a vitalitás fokozására, másrészt fontos terápiás technika. A hagyományos kínai kórházakban mesterek tanítják a technikát a betegeknek, akik ennek segítségével könnyebben legyőzhetik a krónikus betegségeket.

 

Chi kung masszázs

A chi kung mesterei saját chi-jüket felhasználva serkentő masszázzsal segíthetik a súlyos betegségben szenvedő páciensek gyógyulását. A masszázs a yin és a yang egyensúlyának helyreállítására is alkalmazható: hiányszindrómák esetén többnyire gyengéd nyomás és simogatás szükséges, többletszindrómák kezelésére és a túlterheltség csökkentésére erősebb nyomással szoktak dolgozni. A yang masszázs energikus nyomásból, ütögetésből és kopogtatásból, a yin masszázs simogatásból, ellazításból, a végtagok emelgetéséből és gyúrásból áll. A yang kezelést az ödémák és duzzanatok elmulasztására, a megrekedések miatti fájdalom csillapítására és álmatlanság alkalmazzák. Yin kezelésre chi- és vér-. hiány, általános gyengeség, további hideggel és nedvességgel járó zsibbadtság esetén van szükség.

 

Chi kung gyakorlatok

A chi kung elsajátítása sok időt vesz igénybe. Gyakorlott művelői gyakran órákig egy adott testtartásban miközben a chi-re összpontosítva irányítják annak keringését a testben.

A chi kung gyakorlatokat három fő kategóriába oszthatjuk: „csendes chi kung", mely egyfajta meditáció, „dinamikus chi kung", mely a légzésre koncentrál, „dinamikus-csendes chi kung", mely a három közül a legismertebb a nyugati világban. Ez utóbbi különféle mozgásokból és testtartásokból áll, melyek nagyon hasonlónak tűnhetnek a tai-chi gyakorlataihoz.

 

Gyakorlás

A chi kung sok gyakorlást igényel, ha egészséges közérzetjavító kezelésként szeretnénk alkalmazni magunkon. Kínában is azt mondják, chi kungban a legfontosabb dolog a kitartás.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!