Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Kézdiagnosztika-reflexológia

Jobb-e a talpmasszázs, mint a tenyér reflexológia?

A tenyér előnye a talppal szemben, hogy nem igényel nagy nekikészülést, szinte bármilyen körülmények között hozzá lehet látni a reflexpontok nyomkodásának.

A talpon végzett akupresszúrás pontok, zónák masszírozása mégis hatásosabbnak bizonyul, rövidebb idő alatt lehet eredményt elérni vele. A tenyér kiváló kiegészítő lehetőséget nyújt a talpmasszázs mellett, illetve a láb bármely betegsége esetén helyettesítő jelleggel alkalmazható. A tenyér masszázsa megvalósítható masszázsgolyók által is, melyek folyamatos kézben forgatása segít az akupunktúrás pontok kezelésében. Hirtelen fellépő fájdalom, ami leginkább fejfájás formájában, vagy ütés okozta fájdalom keletkezése miatt, jelentkezik, ha van hozzá türelmed, gyors enyhülést várhatsz kezeid pontnyomásával. A tenyér akupresszúrás pontjai nem olyan érzékenyek, mint a talpakon levők. A meridiánokon keresztül áramló életenergia a távolabbi pontok ingerlésével hatásosabban lendületbe hozhatók.

A talpmasszázs nem jobb, csak hamarabb mutat fel eredményt, míg a tenyérmasszázs praktikusabb, könnyebben kivitelezhető. A szemérmesebbek számára kisebb „sokk" a kezeit átnyújtani egy reflexológusnak, mint a lábait lemezteleníteni. Kevesebben ismerik még a tenyérmasszázs csodás hatásait, holott nincs még egy olyan testrészünk, mely ennyire a szemünk előtt lenne mindenféle élettevékenységünk során.

bal kéz övezetei jobb kéz övezetei

Masszírozási technikák

1. Körkörös masszírozás, morzsolgatás

A fej zónáinak masszírozásakor használjuk. Hüvelyk- és mutatóujjal, morzsolgató mozdulattal az ujjbegyeket masszírozzuk.

 

körkörös masszírozás

2. Nyomó-, simítómasszázs

A tenyéren levő zónákat masszírozzuk ezzel a technikával. A simítások mindig a test felé történjenek.

 

nyomó simítómasszázs

3. Simító és lépegető masszázs

A gerinc zónáinak masszírozásánál használjuk, lépegető mozdulatokat végzünk.

 

simító lépegető masszázs

4. Csípő masszázs

Az ujjak közti hártyát megcsípjük a hüvelyk- és mutatóujjal, majd lassan felfelé húzva masszírozzuk meg, minden ujjközben, mindkét kézen háromszor-négyszer egy-egy ujj között. Ezt a nyirokutak masszírozásánál használjuk.

csípő masszázs

5. Vérnyomást szabályozó masszázs

Mindkét kézháton a kézközépcsontok közötti árkokban helyezkednek el a zónák. Lágy fogással a hüvelyk- és mutatóujjal masszírozunk. A hüvelykujj a tenyér oldalán legyen, a mutatóujjal lágyan simogassuk a középcsontok közötti árkot az ujjközök irányába, tehát a csuklótól az ujjak felé haladva. Ismételjük meg 15-20-szor, alacsony és magas vérnyomás esetén is.

vérnyomást szabályozó masszázs

bal tenyér zónáijobb tenyér zónái

kézhát zónái

szervrendszerek zónái

szervrendszerek

szervek zónái

szervek zónái

szervrendszerek zónák a tenyéren

A kézreflexológia gyakorlata

A térképek alapján masszírozzuk a megadott pontokat, de sohasem árt, ha az összes zónát végigmasszírozzuk. Általános szabály, hogy a test irányába masszírozunk, tehát a csukló irányába (kivétel a nyirokerek és a vérnyomás pontjai, ott fordítottan, de utána végigsimítjuk a kezet a csukló irányába). A teljes reflexzóna-kezelést mindig a jobb kézen indítjuk. Kezdjük a vesével, húgyvezeték és húgyhólyag, folytatjuk a fejzónákkal, mellkasi hasüregi szervek, a gerinc zónája, végül egy nyugtató hatású nyomással a plexus solarison fejezzük be. Kezelés közben többször simítsuk át a zónákat. Még hatékonyabb a kezelés, ha a lábon is elvégezzük a masszázst.

A betegségek testtájak és szervrendszerek szerint

A betegségeket testtájak és szervrendszerek szerint soroljuk fel

I.          A fej és nyak területe

II.         Gerincoszlop, végtagok

III.         Idegrendszer

IV.        Mellkasi szervek

V.         Hasi szervek

VI.        Húgyúti és nemi szervek

VII.        Bőr

VIII.       Összetett kórképek

I. A fej és a nyak területei

Betegségek: szemproblémák, fejfájás, mandulagyulladás, fülbetegségek, fogfájás, nyirokmirigy-duzzanat, felső légúti problémák.

1. Szemproblémák:

  • a) szemfáradtság
  • b) szemviszketés
  • c) könnyezés, homályos látás

a) Szemfáradtság:

A mutatóujj és a középső ujj alsó és felsö részére gyakoroljunk nyomást, (naponta 2x-3x) néhány perc alatt megszünteti a szem fáradtságát.

b) Szemviszketés

Nyomjuk erősen a mutatóujjat, a középső ujjat és a gyűrűsujjat, ez megszüntetheti a szemégést, gyulladást, árpát és viszketéssel járó szemproblémákat.

c) Könnyezés

A könnycsatornát a mutatóujj és a középső ujj közötti hártya masszírozásával befolyásolhatjuk, illetve a hüvelykujj alsó ujjpercére gyakoroljunk nyomást.

Szemproblémáknál általánosan kezelendő terület: szem, homloküreg, nyaki csigolya, magas szemnyomás esetén orr.

fej homlok területei homlok arc területei

2. Fejfájás

A fejfájásnak nagyon sok oka lehet. Gyakori esetekben a szem vagy a gyomor problémája lehet a kiváltó ok. Ha tudjuk, hogy melyek miatt lehet a fejfájás, a szem és a gyomor pontjait masszírozzuk. Másnaposságból eredő fejfájás elmulasztható a hüvelykujj masszírozásával.

Kezelendő területek:

kisagy, nagyagy, agyalapi mirigy, fej-, tarkóizmok nyakcsigolyák, homlok- és arcüreg

agy agyalapi mirigyagy nyak terület

3. Mandulagyulladás

Duzzadt, gennyes mandula esetén természetesen forduljunk orvoshoz, viszont kiegészíthetjük a gyógyszeres kezelést a zónák masszírozásával.

Kezelendő területek:

mandula, fúl, nyirokutak, nyakcsigolyák, homlok-, arcüreg

mandula nyaknyirok nyakHirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!