Bezegségek köpölyözése - vákuummasszázs

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Köpölyözés - eljárások

köpölyözésA köpölyözés már kb. 3000 éve ismert eljárás, melynek célja főképpen a salakanyagok eltávolítása, az áthangolás, az új egyensúly kialakítása. Ez a speciális ingerterápia ún. vákuumos köpölyöző harangocskák segítségével végezhető el, melyeket a test különböző pontjaira helyezünk el. A köpölyözés kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapítás, izom- duzzanatok csökkentése, bőr és kötőszövet keringési zavara esetén. A köpölyözés Hippokratész szerint: szabaddá teszi az energiapályákat, elvezeti a mérgező energiákat, a rossz vért, a salakanyagot, a gonosz szeleket, serkenti a vérképzőrendszert, helyreállítja a ying-yang egyensúlyt a szervezetben.

 

A köpölyözés (pohárvetés) technikája

Köpölyözésnél kis üveg, porcelán vagy bambusz csuprot tapasztunk a bőrfelszínre, melyben vákuumot képzünk vagy úgy, hogy a csuprot melegítjük, vagy úgy, hogy az aljára szívóeszközt csatlakoztatunk (Zmiewski).

 

Köpölyözés tüzes technikával

Ez a leggyakoribb köpölyözési módszer. A lángot általában tömény alkoholba merített vattacsomó meggyújtása adja. Ezzel a vattával, befogva egy érfogó csipeszbe mielőtt meggyújtjuk, a köpölypoharat előbb kitöröljük, hogy a láng belobbanva jobban felmelegítse a levegőt. Faluhelyen elterjedt módszer, hogy egy kisméretű gyertyát helyezünk a bőrre, és azt a meggyújtás után azonnal leborítjuk a köpölypohárral. Ha sokat várunk az elfolyó viasz ráfolyik a bőrre!

A kezelés időtartama: A poharakat a vákuum kialakulása után általában körülbelül tíz percig tarthatjuk a bőrön. Gyermekeknél ez 3 perc, serdülő lányoknál 5 perc, nők esetében 7 perc legyen. Ez alatt a bőrt a vákuum beszippantja a köpöly belsejébe. Azután a poharakat el kell távolítani a bőr felületéről. Téli időszakban, súlyos eseteknél, nagy fájdalomnál, valamint azokon a területeken, ahol az izomréteg vastag és a bőr felülete sima a köpölyözés időtartama hosszabb is lehet. Nyáron, bénulásos megbetegedéseknél és vékonyabb izomrétegek felületén a köpölyözés rövidebb ideig tartson. Ez a terápia legáltalánosabb alkalmazási módja a szokványos betegségek kezelésére.

 

A sikló vagy "nyuvasztásos" köpölyöző eljárás

sikló köpölyözésEnnek során üvegköpölyt alkalmazunk úgy, hogy előzőleg a kérdéses nagyobb, sima bőrfelületet, vagy a köpöly szájának a peremét beolajozzuk (pl. a hátgerinc két oldalán). Ekkor lassan csúsztatva a köpölyt a vákuum megmarad alatta a mozgatás ellenére. Alatta nagy csíkban kipirosodik a kérdéses bőrfelület. Használható diagnosztikai célra is: ahol pl. a háton, a gerinc mellett jobban kipirosodik a bőr, ott a tünetet produkáló szervnek megfelelő háti shu pont.

 

Kaparó terápia

A kaparó terápiával fizikailag stimulálhatjuk a testfelület bizonyos pontjait. Többször egymás után kaparjuk, szorítsuk, húzzuk, csipkedjük a bőrt, amíg pontnagyságú bevérzések jelentkeznek a felületén. Ezzel serkenthetjük és stimulálhatjuk az érhálózatot és a vérkeringést.

 

Villám köpölyözés

Szívassuk a poharat a bőr felületére, azután rögtön távolítsuk el, majd ismét tegyük a bőrre és állítsuk vissza a vákuumot: mindezt addig ismételjük, amíg a bőr vöröses színre nem vált. Ezt a módszert egyenetlen bőrfelületen is alkalmazhatjuk, ahol a köpölyöző pohár még a vákuummal is könnyen leesne, vagy az arc területein, ahol a bőr bevérzése nem éppen szerencsés.

 

Köpölyöző készlet
Köpölyöző készlet

 

Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!