Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Has testdiagnosztika

has testdiagnosztikaA testdiagnosztika során, akárcsak a hát, a has is a személy általános egészségi állapotát szemlélteti. Hozzáértő gyógyász a hasról le tudja olvasni mind a tizenkét meridián energiaviszonyait. A tanulás e kezdeti szakaszában inkább a has általános jellemzőivel, a legegyszerűbb diagnosztikai tudnivalókkal foglalkozunk.

A köldök alatti rész, az alhas egész szervezetünk és lényünk Energiaközpontjának, a Harának az erejét mutatja meg. Energetikailag hasonló a túloldali keresztcsonttájékhoz; ha ott gyengeség tapasztalható, a köldökcsakra is valószínűleg gyenge.

Ideális esetben ez a központ energiával telített, s emiatt az alhas (nem az egész has!) enyhén kidomborodik, tapintása kemény, de ruganyos, nem feszült és merev. Akinek ilyen az alhasa, bizonyára dúskál fizikai és szellemi energiában, egészséges nemiségű, kiegyensúlyozott és magabiztos. A gyenge alhas képlékenyen benyomható, nem fejt ki ellenállást. Kimerültség vagy túlfeszítettség állhat fenn. Az alhas benyomva tartása segít energiát áramoltatni a Harába, továbbá erősíti a vesét és a beleket. Gyengítheti a köldökcsakrát a Yin élelmiszerek túlfogyasztása is, amilyen a cukor, a gyümölcsök, a tea és a kávé. Teljes értékű gabonafélékben, zöldségekben, algában és szójakocsonyával dúsított levesekben gazdag étrenddel erősíthetjük. Szintén jót tesz a lábakat edző testmozgás.

has testolvasásA testdiagnosztika során a köldök környékének kezelésekor, ujjainkkal mélyen a has közepébe nyúlva kitapinthatjuk a vékonybelet. Nem ritkaság, hogy olyan ellenállásba ütközünk, mintha egy szikla lenne odabent. Ez a bél feszültsége, a bél javarészt izomból áll, és ugyanúgy, mint bármelyik vázizomban, benne is kialakulhat idült feszültség, merevség. Nyilvánvaló, hogy az így begörcsölt béllel nem lehet hatékonyan emészteni, s a felgyülemlett energiának is több hasznát látnánk, ha annak rendje és módja szerint keringene a testben. A belek feszültségét okozhatja akár érzelmi visszafogottság, akár helytelen táplálkozás. Testolvasáskor finoman ráfogva a feszült területre elérhetjük, hogy az energia felszabaduljon, ami relaxáltat.

A has felső részében, a köldök felett a test középső szervei találhatók: máj, epehólyag, gyomor, lép és hasnyálmirigy. Ennek a területnek nyúlékonynak kell lennie, akkor jó, ha ujjainkat mélyen be tudjuk süllyeszteni a bordák alá. Sajnos ez sokszor nem így van: a felhalmozódott, pangó energia megkeményíti. Az állati termékeket, cukrot és finomított élelmiszereket tartalmazó, tipikus modern étrend energiapangást okoz ezekben a szervekben. Itt helyezkedik el a köldökcsakra is, a személyiség erejének központja. Az érzelmek hosszú távú visszafojtása feszültséget halmoz fel ezen a területen, valamint a mellkast a hasüregtől elválasztó rekeszizomban. A has felső és a bordák alsó részén végzett kezelés segít feloldani a feszültséget. Türelemre van szükség, hogy lassan, fokozatosan eloszlassuk a felgyülemlett chi-t.

Egyesek alig bírják elviselni, ha hasukhoz valaki hozzáér. Már ennek gondolatától elborítja őket a fenyegetettség, sebezhetőség érzése. Rendszerint nagy mennyiségű feldolgozatlan lelki stresszt hordoznak hasukban, valójában attól félnek, nehogy érzéseik feltörjenek, és át kelljen élni azokat, szembesülni velük. Segítsünk nekik, hogy megtegyék – de tapintatosan és együtt-érzően. Ne lepődjünk meg, ha sírva fakadnak!

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!