Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai medicinakínai orvosláskínai gyógyászatgyógynövények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Körömdiagnosztika

A kínai medicina számos diagnosztikái közül a körömdiagnosztika segít megerősíteni a testdiagnosztika által megállapított tüneteket, mintegy azt kiegészíti.

A köröm ugyanis a hajhoz és a bőrhöz hasonlóan árulkodik az egészségről. A különböző körömhibákból nem csak a betegségekre, hanem a vitaminhiányra, fáradságra és a helytelen táplálkozásra is lehet következtetni. A köröm keratinból áll, amely szelént, ként, kalciumot, káliumot és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Ha egészséges, akkor erős, rugalmas, rózsaszín és folt nélküli.

Míg a hibátlan körmök nemcsak az ápoltságról, hanem a jó egészségi állapotról is tanúskodnak, addig a repedező, száraz, megvastagodott, barázdás vagy elszíneződött körmök tulajdonosainak érdemes utánagondolniuk, mi okozza ezeket az elváltozásokat.

A körömdiagnosztikában körömproblémákat két csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportba tartoznak azok az elsősorban esztétikai elváltozások, amelyeket a különféle külső tényezők idéznek elő. Ilyen lehet a hideg időjárás, a sokszori kézmosás, valamilyen vegyszerek sűrű használata, a helytelen körömápolás, a gyakori lakkozás. A színbeli, alaki, „állagbeli” (kemény, puha, töredező, szakadó) elváltozások utalhatnak például a helytelen táplálkozási szokásainkból adódó vitamin- vagy ásványianyag-hiányra, de valamilyen betegségre is.

 

Elszíneződések:

A vegyszerek (például a körömlakkok) huzamos használata sárgás árnyalatot hagy hátra, ami idővel lenő. Amennyiben a sárga erősebb vagy barnásba megy át, ennek gombás megbetegedés lehet az oka.

 

A köröm sárgás elszíneződése az egyik leggyakoribb probléma. „Természetesnek” tekinthető abban az esetben, ha valaki erős dohányos, illetve folyamatosan lakkozza a körmét. Amennyiben egyik ok sem áll fenn, felmerülhet, hogy a körmök sárgulásának hátterében a máj vagy a tüdő megbetegedése áll.

 

A barnás elszíneződést előidézheti bizonyos gyógyszerek szedése, a köröm alatt keletkezett vérömleny felszívódásakor, de ritkán jelezhet a színváltozás a köröm alatt kialakult rákos betegséget is, a vörös árnyalat, pedig a magas vérnyomást jelzi.

 

A kékes köröm a vér oxigénellátottságának elégtelen voltára, azaz keringési zavarra, illetve valamilyen, a tüdőt érintő betegségre utalhat, de ezüstöt tartalmazó gyógyszerek is állhatnak a háttérben.

 

A fakó köröm vashiánnyal vagy vérszegénységgel magyarázható. A fehér foltokkal, pöttyökkel tarkított köröm cink vagy a B6-vitamin hiányáról árulkodik. De túlzott cukor- és alkoholfogyasztás is állhat a háttérben. Gyakran foltosodik a köröm a menstruáció előtt. A szervezet réz koncentrációja emelkedik, amelytől viszont a cink mennyisége csökken. Ilyenkor együnk cinkben gazdag ételeket és szedjünk B6-vitamint.

 

A szürkés árnyalatú – esetleg fehér foltos – köröm azt jelezheti, hogy túl sok, a sápadt, színtelen, pedig azt, hogy túl kevés vas van a szervezetünkben. A fakó köröm a vérszegénység jele is lehet.

 

A körömágynál fehér, a köröm szélénél barnásvörös elszíneződés a vesebetegség egyik legjellemzőbb tünete.

 

A vörösesbarna körömágy és a fehér szélű köröm, pedig májproblémákra utalhat.

 

Zöldes színűvé válhat a köröm, ha alatta bizonyos pigmenteket termelő baktériumok szaporodnak el. A körmön fehér foltok is megjelenhetnek, ezek hátterében vitamin-vagy ásványi anyag-hiányt feltételeznek. Gombás fertőzések is elszínezik a körmök állományát.

 

Alaki elváltozások

körömformák alaki elváltozások

Gödröcskék: Ha szarusejtek válnak le a köröm felszínéről, gombostűfejnyi lyukak keletkezhetnek. Rendszerint ártalmatlanok. Ám – mindenekelőtt, ha mindkét kézen jelentkeznek – pikkelysömör vagy körkörös hajhullás kísérőjelenségeként is felléphetnek. Kiválthatja őket, továbbá ekcéma, ilyenkor a bőrgyógyász segítségére szorulunk.

 

Kanálköröm: Egyeseknél a körömperemen kanálforma kis vályú képződik. Oka többnyire vas- vagy vitaminhiány. Ilyen esetben tanácsos egészségesebb táplálkozásra váltani sok zöldséggel, gyümölccsel, korpás termékkel az étrendünkön.

 

Óraüvegköröm: A köröm zsebóra kidomborodó üvegfedelére emlékeztet, többnyire az ujjak utolsó percei is nagyok és kerekek. Egyesek a boltozatos körmöt örökölték, másoknál ellenben szív-, tüdő- vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavar jele is lehet.

 

A körmökön apró pontok figyelhetők meg pikkelysömörben (psoriasis), ebben a betegségben jellegzetes még az úgynevezett olajcsepp tünet, vagyis a köröm foltos elszíneződése. Gyakori és nagyon kellemetlen állapot a benőtt köröm, ebben a betegségben a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körülölelő szövetbe. Itt gyulladás, fájdalom és úgynevezett sarjszövet képződik.

 

Törékeny köröm: Pajzsmirigy-megbetegedés következménye lehet, az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya is puhítja a körmöket. A patikákban is kapható táplálék-kiegészítő készítményekkel utóbbiak hiánya pótolható.

 

Keresztbarázdák: A keresztirányú barázdáltság az immunrendszer gyengülését mutatja. Leggyakrabban fertőző betegségek, krónikus gyulladások alatt, után jelentkezik a körmökön, ám hosszabb diétázás / fogyókúrázáskor, illetve azt követően is megjelenhet. Fertőzés, vagy vérszegénység, alultápláltság esetén érdemes egy rutin laborvizsgálat elvégzése.

 

Hosszanti barázdák: Általában az ártalmatlan elváltozások közé tartoznak. Többnyire a korral sokasodnak. Azonban a hátterükben állhat még vashiány, bőrszárazság, keringési zavar, erős mechanikai vagy vegyi behatás. A körmökön látható hosszanti, vastag barázdák általános emésztési zavarokra utalnak. Ugyanezt a problémát jelzi, ha a körmök hajlamosak a függőleges irányú beszakadásra.

 

Milyen betegségeket jelezhet a körömhold?

A köröm tövénél lévő félhold nem lehet nagyobb a köröm negyedénél. Idősebb korban ez a rész egyre kisebb lesz, végül el is tűnik. A túl nagy félhold a fizikai gyengeség jele. De okozhatja a túlzott cukorfogyasztás is. Felnőttnél a félhold teljes hiánya fehérje-szegénységet jelenthet.

 • Amennyiben a körömágynál található apró, fehér félhold vörösre színeződik, az a szívbetegség előrehaladott voltára utaló tünet lehet.
 • Amennyiben a félhold fehér ugyan, ám mérete a megszokottnak többszörösére nő, felmerül a pajzsmirigy alulműködésének gyanúja.
 • A nagyon nagy körömhold szívinfarktusra való hajlamot, a túl kicsi szívműködési elégtelenséget, keringési zavarokat tükrözhet.
 • Cukorbetegségre enged következtetni, amennyiben a körömholdat egy vízszintes vonal határolja el a köröm többi részétől.

 

Összefoglalva, hogy az egyes elváltozások milyen hiánybetegségről árulkodnak.

 • Szétváló köröm? Alacsony savtermelést jelez.
 • A hosszanti vagy kereszt irányban barázdált, törékeny köröm a B-vitaminok hiányáról árulkodik.
 • A körömre növő bőr berepedezik, szétválik? C-vitaminból és folsavból lépett fel hiány.
 • A kanál alakú, hosszában barázdált köröm vashiányt mutat.
 • Ha keresztirányú, fehér sávok tarkítják, több fehérjét kellene fogyasztani!
 • Hámló, könnyen törő köröm: általános tápanyaghiányt jelez, azaz komplexebb, teljesebb étkezésre kellene törekedni.
 • Fehér foltok vannak a körmön? Cinkben gazdag étrendre lenne szükség.
 • Gombásodást tapasztal? A jótékony baktériumok alulmaradtak a szervezetében.
 • Nem tud mit kezdeni száraz, törékeny körmével? Kalciumbevitelre és A-vitamin-pótlásra lehet szükség.

körmök diagnosztikája

Körömdiagnosztika

A körmök fölötti hullámos jelek a köröm lemezek görbületét jelentik.

1. A köröm normális formája

12. Töredezett csatornák a köröm (mészlerakódás)

2. Rövid, lapos köröm (a szív szervi megbetegedése)

13. Salakos (sós) rétegek a körmökön (a gyomor-bélrendszer heveny betegségei)

3. Nagyméretű holdacska (szapora szívverés -tachikardia)

14. Meghosszabbodott köröm (cukorbetegség)

4. Holdacska távolléte (szívideg)

15. A gyűrűsujj köröm félkör alakú (a vesék kóros betegsége)

5. Hüvelykujj körme kidudorodott (tüdő tuberkulózis)

16. Mandula formájú hullámok a körmön (reuma, tífusz)

6. Kidudorodott köröm nagy holdacskával (veleszületett tuberkulózis)

17. Lerágott köröm (idegesség, gyomorhurut, nemi diszfunkciók a nőknél)

7. Lapos, meghajlott köröm (veleszületett asztma, hörghurut)

18. Csíkok és bemarások a körmön (a lép és vékonybél megbetegedései)

8. Cső formájú, magas köröm (rák)

19. Csíkok a köröm (a bélrendszer megbetegedései)

9. Buzogány formájú köröm oldal (veleszületett pszichikai hiányosságok)

20. Háromszögű köröm (gerinc és gerincvelő megbetegedései)

10. Behorpadt köröm (alkoholizmus öröklött formái)

21. Lyukacsos köröm (lép kóros megbetegedései)

11. Összelapított, szétdarabolt köröm (giliszta invázió)

22. Lapos köröm dudorral a mutatóujjon (lép kóros megbetegedései)

 



Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!