Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Bors - feketebors

borsBors (Piper). Trópusi kúszó cserjék. A legnevezetesebb drog, , illetve fűszer az Elő-Indiában, Singapore és Malabár vidékén honos, Ázsiában és Amerikában termesztett cserje (Piper nigrum) adja a drogot. Éretlenül szedett, szárított termése a feketebors (Piperis nigrifructus). Jellemző fűszerszagú, csípős ízű. Illóolajat, piperint, pirolint, kavicint, zsírosolajat, keményítőt, szénhidrátot, enzimeket, gyantát tartalmaz. Értékes fűszer, gyógyszernek alig használják. A növény érett termése az ugyancsak értékes fűszer: a fehérbors (Piper album), amely a feketeborsból a külső réteg eltávolításával készül. Színe így világosbarna és kevésbé csípős ízű. A kelet-indiai Piper longum és a Pipper officinarum szolgáltatja a kevésbé értékes hosszúborsot (Piper longum).

fekete borsA feketebors (Piper nigrum) egy trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza meg csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. A fekete bors néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A fekete bors a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere. A fekete bors a legcsípősebb borsféleség. Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk.

A bors illóolajat, karicint, piperidin és piperin alkaloidákat tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik. A terpének közül pinén, szabinén, limonén, kariofillén, és linalool található benne.

A fekete bors serkenti a gyomorsav szekréciót és gyorsítja az anyagcserét. Az anyagcsere gyorsításával a szervezet gyorsabban égeti el a zsírt, mint normál körülmények között. A nikotinamid (B3-vitamin) biológiai folyamatokban való szerepe nagyon széles körű. Például részt vesz az energiatermelésben, a zsírsavak szintézisében, valamint különböző antioxidációs és gyulladáscsökkentő folyamatokban.

 

fekete bors termése

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!