Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Borsosmenta

BorsosmentaBorsosmenta (Mentha piperha)

Néha 1 m magas növény, szögletes, néha vörösesen foltos és gyengén szőrös szárral, mely tojásdad alakú, fűrészes, vöröses zöld leveleket hord. A virágok a szárak végén kalászszerű virágzatot alkotnak.

A borsos menta a vízi és zöld mentának leszármazottja. Nálunk termesztik.

Felhasználják az egész füvet (herba), levelét (folium), olaját (oleum) és az olajából kikristályosodott mentholt, továbbá gyártási melléktermékeit is.

Hatóanyaga: a jellegzetes illatú és ízű mentaolaj, melyből 4 fok C-ra lehűtve kiválik a menthzol, továbbá csersav, növényi keserű, menthon, terpenek, mentholester stb.

A gyomor és bél fájdalmas görcsét és felfúvódást oszlató a fűből készült tea (25 gr 1/4 l vízre), mely azon kívül ideg és gyomorerősítő, amiért is a gyomorban fellépő zavaroknál, görcs, hányás, kólika, altesti fájdalmaknál, bélrenyheségnél, ideges gyomornál, epebántalomnál használjuk, úgy, hogy belőle reggel, este 1 csészényit fogyasztunk. A tea melegen elfogyasztva izzasztó is és menstruációt előmozdító. A teákat vízzel, egyenlő rész borral, tejjel is készíthetjük. A fűből (leveleiből) készült bor, vagy szörp, a fent elmondottakhoz hasonló célt szolgál.

BorsosmentaA menthol 1:10 alkoholban oldva (10-15 csepp 1 kockacukorra) az érmozgató idegekre, a légzésre és a szívizomra, kámforszerűen hat, az idegközpont izgalmát csökkenti. A bőrön és nyálkahártyán hidegérzést kelt. Érzéstelenítő is fájdalom esetén. A szájban nyálkafolyást idéz elő, viszont az orrban a váladék kiválasztását csökkenti. Epehajtó, amellett fertőtlenítő. Kitűnő és gyorsan ható házi-szer a gyomortól keletkezett fejfájás, fülzúgás és fájás, rekedtség, rosszullét, altesti fájdalmak, fájdalmas hasmenés fellépésekor.

A gyors hatás kiváltására a leírt esetekben ajánljuk a következő keveréket: 15 gr éteres macskagyökér tinktúrához 1 gr borsosmenta olajat adunk, ilyből 1 kockacukorra a szükségnek megfelelően 20-30 cseppet cseppentünk, vagy 44. gr alkoholba 1 gr borsosmenta olajat keverünk és ebből 30-36 cseppet adunk be cukros vízben.

A borsosmenta olaj általánosan használt és a legkülönbözőbb változatban ismert bedörzsölő-fájdalomcsillapítószer neuralgiás (idegzsába) fájdalmakra, csúz és köszvény fájdalmak csillapítására. Lyukas fogra kínzó fájdalmakkor vattára cseppentett menta olajat tesznek. A megfőzött fűből fürdő, is készül és néha ehhez az erősítőfürdőhöz egy pár csepp olajat is szoktak tenni. Hurutnál az illóolaját inhalálják. A gyógyszerészeti iparban igen sokoldalú és elterjedt a mentaolaj és a mentol felhasználása, amennyiben fogcsepp, szájvíz, fájdalomcsillapító szesz és mentolkúp, nátha elleni szippantópor, folyékony sampon és reuma elleni sok száz, kenőcs, balzsam és szesz készül belőlük.

A fülben képződött kelevényre vaselin-olajban oldott mentholt cseppentünk vattára és helyezzük el a fülben; ugyanezt az orrban fellépő szőrtüszőgyulladásnál is használhatjuk.

Menta szörp. 20 gr összetörött mentalevelet áztassunk 24 óráig 10 gr alkoholban és 120 gr vízben. A többször megkevert anyagot, miután megszűrtük, 200 gr cukorral szörppé főzzük.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!