Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Add a Startlaphoz

Hírdetések

Hirdetés

Zsálya

Orvosi zsályaZsálya, orvosi (Salvia offinalis Kerti zsálya)

60 cm magas, molyhos félcserje. Szára négyszögletes, levelei hosszúkásak, tojásdadok, csipkézettek, alul erősen erezettek és bársonyosan molyhosak. Virágai sötétkék színűek.

Ezt a zsályafajt nálunk csak termesztik. A virágzó növény leveleit (salviae folium) gyűjtjük.

Hatóanyaga: illóolajok, asparagin, glutamin stb.

Elsősorban kitűnő, klinikailag is kipróbált szer tüdővészesek éjjeli izzadása ellen, (10 gr 1/4 1 vízre). Ebből a teából naponta három-négyszer 2 evőkanálnyit kell hidegen elfogyasztani, továbbá gyengeségből származó izzadás ellen. Sajátossága, hogy erősen izzadó egyénekre izzadást csökkentő, azoknak, kik nehezen izzadnak, izzasztó hatású. Növényi aspirinnak is nevezik. Alchemillával felváltva cukorbajosok is használhatják. Vértisztító, különösen köszvényes ekcéma, nehezen gyógyuló sebeknél. A tea mézzel vagy cukorral ízesítve hurut, köhögés, gyomor és zsályatorok elnyálkásodásnál a nyálka leválasztását is eszközli. Hízásra hajlamos egyének reggeli teája.

Alkoholos kivonat (10:100) is készül belőle, melyből a fenti betegségeknél 34-szer naponta 20-30 cseppet lehet adagolni. Borban főzve máj és vesebaj ellen használatos. A zsályalevél porát a fent elsorolt betegségeknél az ételre is szokták felszórni. Spanyolnáthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a levelet. Szoptatás után a tejmirigyek, kiválasztását lecsökkenti. A töményfőzet nem csíraölő, de megfelelő hígításban eredményes csíraölő hatásúnak bizonyult.

A frissen készült zsályalevél forrázat daganatok tisztántartására kiválóan alkalmas. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő szájban fellépő betegségeknél, mandulagyulladásnál, de használatos foghúslazulásnál, foghúsvérzésnél, fogínygyulladásnál és szájpenésznél. Aranyeres bántalomnál rendszerint fellépő végbélviszketegségnél ajánlatos külső mosást végeztetni és itatni főzetét. A porított levél szájvizek, fogporok és különböző kenőcsök készítésére alkalmas. A fogkövet is leválasztja. A hajnövés előmozdítására is zsályakenőcsöt szoktak használni. Alkoholos kivonata néha bedörzsölő szer.

 

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!