Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Fodormenta

fodormentaFodormenta (köményes menta, kerti menta. Mentha crispa L. )

Az ajakosvirágúak (Libiatae) családjába tartozó, kétféle fajtaváltozatban termesztett, évelő növény. Az egyik a vízi-mentának - kisebb értékű - fodros levelű változata (Mentha aquatica var. crispa), a másik, pedig a zöldmentának ráncos levelű - értékesebb - változata (Mentha spicata var. crispata).

A borsmentához hasonlóan szintén gyökérsarjakról szaporíthatók. A vízimenta-változat növényének szára 30-60 cm hosszú, négyoldalú, egyenes vagy felemelkedő, a csúcsa felé hajladozó, elágazó, szürkén szőrös. Levelei keresztben átellenesen állnak, rövidnyelűek. Lemezük 3-7 cm hosszú, széles tojásdad vagy kerekded, hullámos vagy durván ráncos, hegyes, fűrészes élű, kerek vállú, szőrökből szürkés zöld színű. Virágzata álörvökből összetett, szaggatott füzér. A virágok kicsinyek, pártájuk lila színű, júliustól nyílnak.

fodormenta növényA zöldmenta-változat növényének szára 30-50 cm hosszú, egyenes, felálló, elágazó, négyoldalú, lila színű, kopasz. A levelek keresztben átellenesen állnak, nyeletlenek. Lemezük tojás alakú vagy lándzsás, sötétzöld színű, csak gyéren szőrös, durván fogazott szélű, ráncos. A virágok a szár végén, álörvökben összetett füzérekben állnak.

Mindkét fajta növénynek a szárakról lefosztott levelei (Menthae crispae folium), valamint a virágzásuk kezdetén learatott föld feletti részeik (Menthae crispae herba) adják a drogot. Mind a levelek, mind, pedig a hajtások kb. 5 : 1 arányban száradnak meg. A drogok kellemes, konyhaköményre emlékeztető ízűek és illatúak.

A zöld fodormenta levéldrogja 1 - 3% (50-70% karvontartalmú) illóolajat, glikozidákat, cseranyagot stb. tartalmaz. A szürke fodormenta drogja hatóanyagokban ennél szegényebb.

Teáik szélhajtó, étvágyjavító, idegnyugtató, görcsoldó, epeserkentő és üdítő hatásúak. A fodormenta drogokat a likőripar is gyakran alkalmazza. A száras drogokból vízgőzlepárlással előállított illóolajat gyógyszerek, száj- és fogápoló szerek, cukorkák, rágógumik stb. ízesítésére használják.

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!