Kérem várjon, amíg JT Bemutató betöltődik képek ...
kínai gyógyászatgyógynövényekgyógynövények gyógyteákgyógyító növények

Keresés

Hírdetések

Hirdetés

Homoktövis

homoktövisHomoktövis (Ezüsttövis, fűztövis. Hippophae rhamnoides L.)

Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó, a Keleti tenger partvidékén a homok megkötésére telepítették, Angliában, Franciaországban, a Kaukázusban, Elő-Azsiában, Kelet Ázsiában, Ázsia más vidékein is tömegesen termő; nálunk régebbi telepítések maradványaiként több helyen, pl. a Duna; a Dráva, a Balaton mentén, homokbuckás területeken kisebb állományokban még előforduló, 2-3 m magas, kétlaki, tövisek cserje vagy fa. Itt-ott parkokban is ültetik.

Március – április - májusban virágzik a lomblevelek megjelenése előtt. Virágai igen kicsinyek, barnák, fejecses füzérben állnak, a porzósak ülők.

Levelei szórt állásúak, rövid nyelűek, keskeny lándzsásak, 2-4 cm hosszúak, hegyesek, ép szélűek, felső lapjukon sötétzöldek, fonákjukon ezüstös szürkék; valamint a főér erősen kiemelkedő.

Álbogyótermésük borsónyi, éretten narancssárga színű, húsos egymagvú, savanyú ízű.

homoktövis terméseA termések 100 g-onként 200-900 mg A-, C-, P-vitamint almasavat, kvercetinglikozidát, xantofillt, fizalint, zsírok olajat, mannitot és peonin antociánt tartalmaznak. A magban 12% zsíros olaj van, amely 40% olajsavat, 20% izolinolsavat 15% linolensavat, 10% palmitin- és sztearinsavat tartalmaz

A termésből szörpök, gyümölcslevek készülnek. Gyümölcskonzervek vitaminozására és ízesítésére, valamint erősítő gyógyszerek és tápszerek készítésére használják. Mártások is készülnek belőle éttermekben és háztartásokban.

Fájából pipa és sétabot készül. A cserje leveléből készült teát magas vérnyomás csökkentésére isszák.

A homoktövis főként Európában és Ázsiában fordul elő. Egyike a legősibb növényeknek a Földön, több millió évre nyúlik vissza az eredete. A homoktövis rengeteg tápanyagot tartalmaz, melyek kombinációja jótékony hatást fejthet ki a gyógyulási, regenerálódási folyamatokban. Nagymertekben tartalmaz különböző antioxidánsokat, mint például C- és E-vitamint, valamint flavonoidokat és karotionidokat. A homoktövis olaj gazdag hasznos zsírsavakban, különösen alfa-linolensavban és palmitinsavban, amely más növényekben sokkal kisebb koncentrációban található meg.

• Erősíti az immunrendszert és támogatja a szív- és érrendszer működését

• Bioaktív anyagokat és proteint tartalmaz, amelyek a regenerálódásban nyújtanak segítséget

• Segíti a haj és a bőr egészséges állapotának fenntartását

• Támogatja az emésztőrendszer egészséges működését

• Gyulladáscsökkentő hatású

 Hirdetés
A honlapon található információk leírások csupán tájékoztató jellegűek, felhasználás, alkalmazás csak saját felelősségre!